Facebook-információk szerint is népirtást követtek el Mianmarban

külföld
szeptember 12., 20:00

A Facebook több millió tételnyi információt szolgáltatott, amely alátámaszthatja a Mianmarban elkövetett, háborús bűncselekményekkel és népirtással kapcsolatos vádakat - közölte hétfőn az ENSZ vizsgálói csoportja Genfben.

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsa által 2018-ban létrehozott úgynevezett Mianmari Független Vizsgálói Mechanizmus (IIMM) célja felépíteni egy vádeljárást országos, regionális, vagy nemzetközi bíróság előtt a délkelet-ázsiai országban elkövetett állítólagos atrocitások miatt.

Nicholas Koumjian, a mianmari ügyek kivizsgálását irányító emberi jogi ENSZ-megbízott szerint a Facebook a hálózatokról és felhasználói fiókokból eltávolított többmillió tételt osztott meg a mechanizmussal, mert azok nem képviselték a cég értékeit.

A Facebook egyelőre nem reagált a megkeresésekre az ügyben, bár korábban már megerősítette, hogy együttműködik az IIMM-mel. 2018-ban az ENSZ vizsgálati csoportja azt állította, hogy a közösségi platformon erőszakot szító gyűlöletbeszédet terjesztettek. A Facebook válaszul jelezte, hogy dolgozik az ilyen tartalmak kiszűrésén.

Koumjian szerint a Facebooktól és több mint kétszáz egyéb forrásból származó információkkal az IIMM összeállított hatvanhét "bizonyíték és elemzési csomagot", amelyeket meg akar osztani az igazságügyi hatóságokkal, ideértve a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) és az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát (ICJ).

Mianmarral szemben mindkét törvényszéken eljárás indult a rohingja muszlim kisebbség ellen 2017-ben Arakán államban végrehajtott katonai művelettel összefüggésben, ami miatt a muszlim vallású kisebbség csaknem 750 ezer tagja menekült el a szomszédos Bangladesbe. A buddhista többségű délkelet-ázsiai állam tagadja, hogy népirtást követett volna el és arra hivatkozik, hogy törvényesen lépett fel rendőrségi ellenőrzőpontokra támadó szélsőségesek ellen. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt