Tovább nyomul az ukrán hadsereg, és azt állítják, az oroszok egyelőre nem küldenek új csapatokat

háború
2022 szeptember 13., 04:34
comments 2

Szeptember eleje óta hatezer négyzetkilométert foglalt vissza az ukrán hadsereg Oroszországtól, mondta hétfőn Volodimir Zelenszkij elnök. Ahogy hétfői cikkünkben írtuk, az ukránok néhány nap alatt többre jutottak, mint az oroszok hónapok alatt, de komoly árat fizettek érte, és még mindig nem beszélhetünk sorsfordító eredményről.

Jóformán Harkiv megye egésze ismét ukrán kézre került, így a stratégiai fontosságú Izjum is. Az alábbi, hétfőn elterjedt videón egy ukrán katona jelentkezett be a szétrombolt belvárosból, fogadkozva, hogy újjá fogják építeni az egészet. A Guardian által idézett helyi tisztviselő szerint legalább ezren haltak meg a fél éven át tartó harcokban, de az áldozatok száma feltehetően magasabb ennél. Az egészségügyi intézmények és a város infrastruktúrájának 80 százaléka megsemmisült.

link Forrás

Oleh Szinehubov harkivi kormányzó szerint az orosz katonák a korábban elfoglalt keleti megyék felé igyekeznek, az ukrán hadsereg pedig több ponton elért az orosz határig. Sőt, az Ukrajinszka Pravda hétfőn arról írt, hogy az ukránok behatoltak a Doneck megyében levő Szvjatohirszk városába is, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

Az ukrán hatóságok szerint annyi hadifoglyot ejtenek a menekülő orosz katonák között, hogy már nincs hol elhelyezniük őket. Az AP által idézett elnöki tanácsadó nem konkretizálta, hány emberről van szó. Az ukrán belügyminiszter-helyettes közben azzal vádolta az oroszokat, hogy papírokat égetnek és holttesteket tüntetnek el, hogy ne maradjanak bizonyítékok a jogsértések után.

photo_camera Ukrán civilek a visszafoglalt Izjumban Fotó: JUAN BARRETO/AFP

Ukrajna szerint Oroszország egyelőre nem küld új csapatokat a háborúba. Értesüléseik szerint egyre kevesebben akarnak harcolni, részben a veszteségek nagysága miatt, részben azért, mert az orosz kórházak nem hagynak elég időt a sérültek gyógyulására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.