Az abortusztilalommal próbálnak kampányolni republikánusok, egyelőre nem megy jól

szeptember 14., szerda 9:17
3

Közelegnek a félidős választások az USA-ban, ahol többek közt az is eldől majd, melyik államokban marad legális az abortusz. A demokraták és Biden elnök is erősen dolgoznak azon, hogy az abortusz-téma minél erősebben uralja a közéletet, és ne a gazdasági nehézségekről legyen szó - egyelőre úgy tűnik, sikeresen.

A republikánusok ennek ellenkezőjét teszik: az abortusz korlátozása körül próbálják egyesíteni a pártot, hogy rendezni tudják a megosztottságot, és enyhítsék a várható politikai károkat. A New York Times elemzése szerint azonban ez nem megy nekik olyan jól.

Lindsey Graham szenátor Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A New York Times szerint annak ellenére, hogy a republikánusoknak több évtizede ráment a Roe kontra Wade visszavonásért zajló kampányra, amikor a Legfelsőbb Bíróság júniusban végül meghozta a döntést, nem volt összehangolt nemzeti abortuszstratégiájuk. Míg a demokraták azóta felpörögtek és mozgósítják a szavazóikat, a republikánusoknál a szenátuson belül is megosztottság látszik.

Amikor Lindsey Graham szenátor kedden előterjesztette a pártja egyesítése érdekében javasolt 15 hetes nemzeti abortusztilalmat, az eredmény csak még nagyobb megosztottságot eredményezett. Graham szenátusi szövetségesei gyorsan elhatárolódtak a tervtől, ami megmutatta, hogy a párton belül sincs konszenzus a kérdésben, és sok republikánust jobban foglalkoztatnak például a gazdasági kérdések, mint az abortusz témaköre.

Kedden Nyugat-Virginiában hetekig tartó vita után elfogadták azt az új jogszabályt, amely szinte minden abortuszt betilt, de a republikánusok által uralt Dél-Karolinában például visszavonták az abortusztörvény szigorítását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt