Koponyanélküli volt a magzat, de 1400 mérföldet kellett utaznia, hogy abortuszhoz jusson a louisianai nő

külföld
2022 szeptember 15., 19:58
comments 2

Abortuszon esett át Nancy Davis, akivel korábban louisianai orvosok közölték, nem tudják végrehajtani a beavatkozást az állami abortusztilalom miatt.

Egy abortuszellenes aktivista felolvassa az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését az abortuszt korlátozó louisianai törvényről Washingtonban.
photo_camera Egy abortuszellenes aktivista felolvassa az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését az abortuszt korlátozó louisianai törvényről Washingtonban. Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság júniusban felszámolta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét, egyre több államban kezdték el szigorítani az abortusztörvényeket.

Louisiana államban például akkor engedélyezett az abortusz, ha a magzat veszélyezteti az anya életét, és még néhány más esetben. Davis magzatának ritka rendellenességben szenvedett, miszerint a koponya egy része vagy egésze hiányzik. A rendellenesség nem szerepelt a Louisiana Egészségügyi Minisztérium kivétellistáján. Hogy abortuszhoz jusson, végül Manhattanbe utazott, 1400 mérföldet tett meg.

"Nehéz így, hogy azért viszem, hogy eltemessen" - mondta Davis 13 hetes terhesen. Davisnek van egy lánya és két örökbefogadott gyermeke.

Davis ügyvédje arról beszélt, hogy Louisiana állam törvényeiben egyértelműbbé kell tenni a kivételek megfogalmazását, hogy a Daviséhez hasonló ritka esetekben ne kelljen más államba utazni. (Jezebel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.