Lázár János előhúzott egy régi kádert, akit már régen is szívesen csicskáztatott

POLITIKA
2022 szeptember 15., 08:52
comments 1
Lázár János, építési és beruházási miniszter a parlamentben 2022. május 21-én
photo_camera Lázár János, építési és beruházási miniszter a parlamentben 2022. május 21-én Fotó: Németh Dániel

Az állami beruházási kerettörvény kidolgozásáért és a beruházási kontrolling- és elszámolási rendszer működtetéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Dányi Gábort Lázár János építési miniszter - írta csütörtök délelőtt a hvg.hu. Megbízatása 2024. június 30-ig tart. A biztosi munkáért helyettes államtitkári juttatás jár.

Dányi, nem túlzás, évtizedek óta dolgozik az államigazgatásban, 2013-ban Magyari Péter hosszan foglalkozott kacskaringós, ám egyre magasabbra ívelő karrierjével, amiben a jelek szerint még mindig vannak újabb kanyarok.

Az első Orbán-kormány végén Matolcsy György minisztériumában Dányi kezelte az első Széchenyi-terv pályázati szoftverének beszerzését, és később is elsősorban forráselosztó rendszereket működtetett. A Medgyessy-kormányban uniós támogatások becsatornázásával foglalkozott, később a Gyurcsány-kormányok idején, amikor Bajnai Gordon vezette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), szintén kapott feladatot.

Meg is égette magát egyszer, az EMIR néven ismert pályázatkezelő program miatt, amit egy budaörsi cég - a Széchenyi terv idején is már foglalkoztatott - Welt 2000 Kft. fejlesztett le. Nagy botrány kerekedett abból, hogy a szoftver forráskódját nem vette meg az állam, így a fejlesztő cég nélkül az nem volt használható, és ez néhány év alatt 3,8 milliárd forintba közpénzbe fájt.

Olyan rettenetesen nem zavarta azért az ügy a Fideszt, hogy ne használja később Dányi szakértelmét, aki 2010 után előbb Fellegi Tamás helyettes államtitkára lett, majd Petykó Zoltán mellett egyengette a pályázatokat az NFÜ-ben. Így került Dányi 2013-ban a Miniszterelnökséget akkor még csak államtitkári rangban vezető, egyre magasabbra rakétázó Lázár János felügyelete alá, aki abban az időben hirtelen az uniós források elosztása felett is nagy hatalmat kapott.

Ebből az időszakból származik az a nagyon plasztikus beszámoló, ami Lázár vezetési stílusára és a rendszer belső természetére egyaránt jellemző.

Lázár összehívta egy reggeli eligazításra az NFÜ dolgozóit, hogy bemutatkozzon, és kijelölje az erőviszonyokat. Az elbeszélések szerint úgy volt, hogy az államtitkár előtte külön találkozik Dányival, de Lázár ehelyett egyből az eligazítás helyszínére ment, és munkatársain keresztül értesítette leendő helyettesét, hogy mindenki rá vár. Ezután a színpadon tovább alázta Dányit, akit aztán le is küldött a pódiumról, hogy oltsa le a villanyt, mert túl erős a fény. Ezután operatív vezetőként úgy jelentette be Dányit beosztottjai előtt, mint akinek szoci múltja miatt rossz híre van a rendszerben, de ő úgy döntött, azért ad neki egy sanszot.

„A dolgozók ebben a hangulatban ültek be Wesselényi utcai irodáikba, kiosztani az utolsó százmilliárdokat, amire ebben a ciklusban (2007-2013) Magyarország még jogosult” - áll Magyari Péter plasztikus leírásában, amit érdemes elolvasni mindenkinek, akit érdekelnek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének belső dinamikái.

Szintén friss hír, hogy lemondott Leveleki Zsolt, a Miniszterelnökségen a helyreállítási terv végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, helyét Póser Zoltán vette át.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.