Októberig kevés az idő, de a kormány még nem döntött, hogy marad-e az ársapka

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 szeptember 15., 14:24
comments 6

Augusztus végén beszélt arról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az eredeti terveknek megfelelően október 1-ig érvényben marad az üzemanyagok hatósági ára, az esetleges hosszabbításról pedig 1-2 héttel a lejárati dátum előtt hoznak majd döntést. Ez egyre aktuálisabb, a kormány döntését viszont egyelőre legfeljebb csak sejteni lehet. Az viszont biztos, hogy a piaci szereplőknek már nagyon elegük van a 480 forintos limitből, miközben a lakosság valósággal "fürdik" a hatósági áras üzemanyagban.

"Az elmúlt tíz hónapban az intézkedés elérte a célját, ezért nincs más alternatíva, mindenképpen a teljes kivezetése szükséges" - mondta lapunknak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Több érvet is felsorolt: a veszteségeket már nem lehet finanszírozni, az ágazatnak komoly károkat okozott, hazai és regionális ellátási problémák is mutatkoznak, ezért a túlfogyasztást mérsékelni kell. A szövetségnek amúgy a legnagyobb olajvállalatok, így a Mol, az OMV és a Shell is a tagjai.

Üzemanyagból valóban soha nem látott mennyiség fogy: a KSH számai szerint az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene júliusban 27,6 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban. A piaci ár pedig garantáltan visszafogná a keresletet. A holtankoljak.hu adatai szerint péntektől ugyan tovább csökken a benzin és a gázolaj ára, de a 480 forintos hatósági árak mellett az alábbi piaci árakon lehet majd tankolni:

  • 95-ös benzin: 634,9 Ft/liter
  • Gázolaj: 752,9 Ft/liter

Ez a benzin esetében 33, míg a dízel esetében 56 százalékos drágulást jelentene. A megkérdezett makrogazdasági elemző szerint a piaci ár bevezetése 2,5 százalékkal dobná meg az inflációt. "Azok a körülmények, amik a hatósági ár bevezetését indokolták, most is megvannak, sőt rosszabbak lettek" - mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt