Október 1-jéig 480 forint marad a benzin

belföld
2022 június 16., 11:33
comments 21

A magyar miniszterelnök a közösségi oldalán jelentette be, hogy a kormány meghosszabbítja

  • az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig,
  • a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig,
  • a benzinárstopot 2022. október 1-ig.

Az árstopokat tavaly ősztől kezdve vezették be, ezzel igyekezett a kormány küzdeni az egyre magasabb inflációval, de legalábbis azzal, hogy a választópolgárok az áremelkedést elviselhetetlenül nagynak érezzék. A benzinre és gázolajra bevezetett, literenkénti 480 forintos hatósági ár volt az első a sorban, ezt már 2021 novemberében jelentette be Orbán Viktor. 2021 decemberétől a lakossági jelzáloghitelek kamatait rögzítette október végi szinten. 2022 február 1-től pedig jött hat élelmiszer, a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árának befagyasztása, ezt a boltok nem adhatják drágábban, mint amennyiért 2021 októberében lehetett kapni őket.

A most meghosszabbított intézkedések közül a legrégebben a hitelmoratórium van érvényben, ezt még a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra reagálva vezette be a kormány 2020-ban, azóta pedig már többször meghosszabbította, igaz, nem mindenki számára. Legutóbb 2021 szeptemberében hosszabbították meg ezt az intézkedést a leginkább részoruló adósoknak.

A kormány szereti hangsúlyozni, hogy az elrendelt árstoppok igenis visszafogták az inflációt, bár közgazdászok szerint az ilyen intézkedések hatása elég csekély. Az intézkedések közül az üzemanyagárak befagyasztásának lehetett talán a legnagyobb hatása az inflációra, azonban ez sem tudta igazán tompítani a romló forintárfolyam, a megnövekedett kormányzati költekezés és a nemzetközi inflációs környezet hatásait, viszont több helyen ellátási problémákhoz és benzinhiányhoz vezetett. A kormány legutóbbi intézkedése alapján csak magyar forgalmival lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója nemrég arról beszélt, hogy júliustól már meg kellene emelni a benzin árát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt