Az idén szerződött partnereinek csak a vállalt benzin negyedét szállítja jövő héten a MOL

gazdaság
szeptember 17., 10:23
comments 11

Pénteken jelent meg egy levél a Szeretlek Magyarországon oldalon, melyben az volt olvasható, hogy a MOL figyelmeztette partnereit, az üzemanyagrendelés tervezhetősége és az országos ellátásbiztonság érdekében jövő héten csak a szerződésben szereplő üzemanyag-mennyiség negyedét fogják tudni kiszállítani.

Megkerestük az olajtársaságot, hogy megtudjuk, valódi-e a levél, és hány kutat érint a bejelentés. Válaszukból kiderül, hogy ugyan továbbra is van elegendő üzemanyag Magyarországon, de a MOL a kieső import miatt jóval nagyobb ügyfélkört lát el, mint korábban. Mint írják, az ország üzemanyag igényét több mint 80%-ban ők fedezik:

„A vállalat március eleje óta 258 új partnerrel, közöttük számos független benzinkúttal kötött nagykereskedelmi szerződést, amelyek azelőtt nem a MOL-tól szerezték be az üzemanyagot. Az aktuális 25 százalékos korlátozások csak ezekre az új partnerekre vonatkoznak, akikkel a kieső import miatt idén bővült az ügyfélkörünk. Intézkedéseink során egyszerre mérlegeljük az országos ellátásbiztonsági szempontokat és az ügyféligényeket. Az a célunk, hogy mindenkinek jusson üzemanyag.”

A nap folyamán a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor a döntéssel kapcsolatban a Telexnek elmondta: „nagyon sok kérdést vett fel ez az eljárás. Versenysemleges piaci magatartás esetén a Molnak minden ügyfele felé és saját kúthálózata felé is így kellene eljárnia. Nagyon rossz helyzetbe kerül így a vidéki ellátás”.

Az üzemanyagra vonatkozó árstop október elsejéig hatályos, a kormánynak rövid időn belül el kéne döntenie, hogy meghosszabbítják-e, és ha igen, milyen formában. Erről, és hogy mit gondolnak a kérdésről az iparági szereplők, a napokban hosszabban is írtunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt