Újabb Lex Hadházyt készítenek elő a parlamentben, de Hadházy Ákos jövő héten még leteheti a képviselői esküt

POLITIKA
2022 szeptember 20., 12:53
comments 20

Szigorításra tehet javaslatot kedd délutáni ülésén az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága – írja a Hvg.hu. A javaslat szövege szerint – amely a lap birtokába került – „újabb Lex Hadházy” készül: a május 2-ai parlamenti alakuló ülést bojkottáló Hadházy Ákos független képviselőt negatív példaként állítva kezdeményezi a szakbizottság a képviselői eskütételre vonatkozó szabályok jelentős módosítását.

photo_camera Hadházy Ákos a Parlamentben

A tervezet szerint ki kell dolgozni a részletszabályokat oly módon, hogy:

  • a képviselői eskü pótlólagos letételére lehetőséget kell biztosítani;
  • a póteskühöz a képviselőnek kérelmet kell benyújtania, amiben meg kell jelölnie az eskütételről való távolmaradás indokát;
  • a kérelem elbírálása során lehetőség szerint figyelemmel kell lenni arra, hogy a távolmaradásra a képviselőnek felróható okból, vagy önhibáján kívül került sor;
  • a szabályozás nem eredményezheti azt, hogy az önhibáján kívül képviselői jogait gyakorolni nem tudó képviselő hátrányosabb helyzetbe kerüljön annál, mint aki szándékosan megtagadja a parlamenti munkát;
  • a szabályozás tartalmazzon egy végső határidőt az eskü pótlólagos letételére;
  • az eskütételtől való távolmaradás meghatározott határidőn belül történő igazolásának elmaradása a képviselői mandátum elvesztését eredményezhesse.

A Hvg.hu úgy tudja, a változtatások nem érintik Hadházy Ákos konkrét ügyét. A független képviselő az egyetlen a 199 tagú parlamentben, aki nem tett még esküt, jogait nem gyakorolhatja, kötelezettségeit nem tudja teljesíteni, fizetést nem kap. A lap információi szerint Kövér László fideszes házelnök tovább már nem halogatja Hadházy eskütételét, a Házbizottság szerdai ülésén tesz javaslatot időpontra. Ez szeptember 26. hétfő lehet, akkor Hadházy a Jobbik két új parlamenti képviselőjével együtt esküdhet, akik a parlamenti mandátumukról lemondott társaikat váltják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.