A nyugati országok sorra ítélik el az orosz „népszavazási” tervet

szeptember 21., szerda 5:05
6

Kedden derült ki, hogy Ukrajna azon részein, melyek jelenleg részben vagy egészben orosz megszállás alatt állnak, napokon belül „népszavazást” tarthatnak arról, hogy szándékoznak-e Oroszországhoz csatlakozni. Ugyan korábban is lehetett arról hallani, hogy Moszkva idővel majd így csatolhatja magához a megszállt területeket, az elmúlt hetekben úgy tűnt, hogy ennek a végrehajtását határozatlan időre kitolták.

Most azonban, amikor az országot felszabadító ukrán hadsereg gyors tempóban halad előre a határ felé, váratlanul ismét elővették az ötletet, ráadásul mindössze pár napot hagyva a végrehajtásra. Az előzetes várakozások szerint erről beszélt volna Vlagyimir Putyin is kedd este a tévében, de a beszéd végül elmaradt, jelen állás szerint szerda reggel pótolhatják.

A „népszavazásokat” papíron a helyi orosz párti vezetés kezdeményezte, mind a négy érintett tartományban épp egyszerre.

A BBC beszámolója szerint az Egyesült Államok, Németország és Franciaország már jelezte, hogy soha nem fogják elismerni a kamu népszavazás eredményét, míg a NATO közleménye szerint az orosz terv a háború eszkalálódásához vezethet.

Az érintett területek Ukrajna mintegy 15 százalékát teszik ki. A helyi sajtóban kedden szivárgó részletek szerint az orosz párti vezetés azt tervezi, hogy az embereket öt napon át otthonaikban keresik fel a szavazóbiztosok rendőrségi kísérettel, ezzel biztosítva a magas részvételi arányt.

A szavazás jelentősége, hogy ha Oroszország onnantól a saját területének tekinti majd azokat a régiókat, ahol az ukrán ellenoffenzíva zajlik, hivatkozhatnak arra, hogy ott ellenük a nyugat által küldött fegyverekkel zajlik támadás, ami könnyen a háború eszkalálódásához vezethet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt