Glonczi László roma aktivista és az aHang kapta az idei SZABAD-díjat

díj
2022 szeptember 22., 13:04
comments 1

Negyedik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjakat, elismerve azokat a bátor embereket, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak.

A zsűri díját Glonczi László kapta.

A TASZ Szabad-díj 2022-es győztese, Glonczi László a díjátadó ünnepségen, 2022. szeptember 21-én.
photo_camera A TASZ Szabad-díj 2022-es győztese, Glonczi László a díjátadó ünnepségen, 2022. szeptember 21-én. Fotó: Pivarnyik Balázs

„Amit elértem, azt csak úgy érhettem el, hogy minden egyes gyermeket sajátomnak tekintettem. Minden egyes sikert a saját gyerekem sikereként könyveltem el”

– mondta a nyíregyházi Huszár-telepen élő Glonczi László, akinek személyes missziója, hogy minél több roma származású gyereknek segítsen megfelelő oktatáshoz jutni. Három oktatási intézményben per nélkül, egyben pedig peres úton vetett véget a szegregációs gyakorlatoknak. Az általa alapított Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete ma már nemcsak az iskolai szegregáció felszámolásával, hanem lakhatási vagy munkahelyi diszkriminációs ügyekkel is foglalkozik, mert ahogy mondta, „van még diszkrimináció ma Magyarországon, amit orvosolni kell”.

Jelentős részben az ő munkájának eredménye, hogy az Európai Unió visszafizettetett Magyarországgal több mint másfél milliárd forintot, mert a cigányok szegregációjának felszámolására kapott pénzt Nyíregyházán arra költötték, hogy az embereket az egyik gettóból a másikba költöztették.

A közönségdíjra a 444-en lehetett szavazni. A díjat az aHang önkéntes aktivistái kapták, és az őket képviselő Szalóki Viktor Veszprém megyei koordinátora vette át. Az aHang több ezer aktivistája bonyolította le egyebek mellett az egy évvel ezelőtti ellenzéki előválasztást, ami nem csak az elmúlt évek legfontosabb politikai innovációja volt, de lebonyolítása az önkéntesség és közéleti aktivizmus egy teljesen új szintjét jelentette. Az előválasztás mellett számos más civil kezdeményezésnek is az aHang platformjaik adnak helyet.

photo_camera A TASZ Szabad-díj 2022-es közönségdíjának győztese, az aHang képviselője, Szalóki Viktor a díjátadó ünnepségen, 2022. szeptember 21-én. Fotó: Pivarnyik Balázs

„Már önmagában az a tény, hogy a demokratikus értékeket valló társadalmi szereplők – pártok, civilek, mozgalmak – összefogtak és egy közös célt jelöltek ki maguknak, siker.

Ez pedig megmutatta, hogy mi magyarok, hiába gondolkodunk százezerféleképpen a világról, képesek vagyunk egy irányba fordulni és közösen cselekedni"

– mondta Szalóki Viktor.

A zsűri díját Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Marge dalszerző és énekes, Miklósi Gábor, a 444 újságírója, Molnár Áron színművész és Kapronczay Stefánia Glonczi Lászlónak ítélte oda 14 éve tartó jogvédői munkásságáért.

“Glonczi László egy olyan ügyért harcol, ami már évszázadok óta velünk van, a roma és nem roma magyarok szegregációjának felszámolásáért, ami születéstől fogva meghatározza sokak sorsát. Hisz és tesz azért, hogy ezt a problémát, a megkülönböztetést feloldja.

Ez a bátorság és remény fejezi ki a SZABAD-díjat”

– mondta Kapronczay Stefánia.

A TASZ Szabad-díj 2022-es jelöltjei a díjátadó ünnepségen, 2022. szeptember 21-én.
photo_camera A TASZ Szabad-díj 2022-es jelöltjei a díjátadó ünnepségen, 2022. szeptember 21-én. Fotó: Pivarnyik Balázs

A díjátadó partnereitől minden jelölt kapott díjat. A BOOKR Kids különdíját Balogh Fruzsina kapta az Oltass, hogy élhess! kampány aktivistájaként. Beszédében kiemelte, hogy a kampány azért volt sikeres, mert eddig soha nem látott roma összefogást hozott össze.

A Közélet Iskolája különdíjával jutalmazták Pető Attilát és Zámbó Andreát. Pető Attila elsőként vállalta névvel és arccal, hogy fiatal korában egyházi zaklatás áldozata volt, Zámbó Andrea pedig annak a sok százezer embernek a nevében fogadta el különdíjat, akik fáradságot nem ismerve segítik az ukrajnai menekülteket, példát mutatva emberségből és személyes áldozathozatalból egész Magyarországnak.

A Partners Hungary felajánlásából további különdíjat kapott Simkó Edit, aki a pedagógustiltakozások emblematikus arca lett, illetve Szalay Ildikó és Horányi Tibor a Nagy Tavak Koalíciót képviselve, akik fáradhatatlanul védik az élővizeinket, hogy a következő generációk számára is fennmaradjanak vizes élőhelyeink.

A Szabad-díj médiapartnere a 444.hu.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.