Zelenszkij „igazságos büntetést” követelt Oroszországnak

háború
2022 szeptember 22., 05:13
comments 3

Oroszországnak „igazságos büntetéssel” kell szembenéznie az ukrajnai invázió miatt – mondta Volodimir Zelenszkij elnök az ENSZ Közgyűlése előtt New Yorkban. Az ukrán elnök egy előre felvett videóban egy különleges háborús törvényszék létrehozására szólított fel, és beszélt az Oroszország által elkövetett háborús bűnökről is.

Bevezetőjében azzal vádolta Oroszországot, hogy „illegális háborújával katasztrofális felfordulást” okozott.

Az elnök ugyanazon a napon szólalt fel, amikor Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást, ami tüntetéseket váltott ki Oroszország utcáin. Zelenszkij szerint a lépés azt mutatja, hogy az oroszok nem gondolják komolyan a béketárgyalásokat.

Nyugati vezetőkhöz hasonlóan az ukrán elnök is elítélte a terveket, miszerint a megszállt területeken népszavazásokat tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. Egy különleges bíróság létrehozása segítene Moszkvát felelősségre vonni a „területrablásért" és „több ezer ember meggyilkolásáért", mondta Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij videón jelentkezett be az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakára 2022 szeptember 21-én
photo_camera Zelenszkij beszél az ENSZ-közgyűlés előtt Fotó: Spencer Platt/Getty Images via AFP

Azzal kapcsolatban beszélt, hogy újabb tömegsírt találtak a nemrég visszafoglalt Izjumban. Zelenszkij részletezte a városban elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat. Egy férfit állítólag kasztráltak és meggyilkoltak. „Miért olyan megszállottja az orosz hadsereg a kasztrálásnak?” – kérdezte.

A „büntetés” szó tizenötször szerepelt Zelenszkij beszédében. Azt is mondta, hogy Oroszországnak további szankciókkal kellene szembenéznie, és az ENSZ-nek meg kell fosztania Moszkvát a Biztonsági Tanács állandó tagjaként betöltött befolyásos szerepétől. Felszólított továbbá az ukrán életek védelmére és az ország nemzetközileg elismert határainak tiszteletben tartására.

Szerdán az Európai Unió külügyi vezetője közölte, az uniós országok megállapodtak abban, hogy újabb szankciókkal sújtják Oroszországot. Josep Borrell újságíróknak elmondta, az új korlátozások orosz magánszemélyeket és az ország gazdasági ágazatait célozzák.

Annak ellenére, hogy Zelenszkij azt sugallta, Oroszország nem gondolja komolyan a tárgyalásokat, a két nemzet szerdán kicserélt több hadifoglyot is. Az oroszok több mint kétszáz ukrán harcost adtak vissza, köztük tíz külföldit is. Cserébe több mint ötven katonát és az oroszbarát politikust, Viktor Medvecsukot adták, akit Ukrajnában hazaárulással vádoltak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.