Megugrott a költségvetési hiány az extra gázvásárlás miatt

gazdaság
2022 szeptember 23., 09:03
comments 12

A kormány arról döntött, hogy jelentős mennyiségű plusz gázt szerez be a téli hónapokra, ami a költségvetési deficitcélt 6,1 százalékra emeli, jelentette be Varga Miháy pénzügyminiszter Szegeden, a 60. Közgazdász-vándorgyűlés második napján.

Elmondta, hogy a kormány továbbra is tartja magát a 4,9 százalékos államháztartási hiánycélhoz, de az Eurostattal való egyeztetés után ehhez hozzá kell számolni a 747 millió köbméternyi extra gázvásárlást, amivel együtt a hiány 6,1 százalékra ugrik. A Portfolio emlékeztetett rá, hogy a különleges földgázkészlet vásárlásához hazai bankok nyújtottak szindikált hitelt a szénhidrogén-készletezési szövetségnek. De mivel az európai számbavételi módszer szerint ez egy államháztartási kiadási tétel, ezért 1,2 százalékpontos GDP-arányos ESA-hiánynövekedést okoz.

A pénzügyminiszter azzal számol, hogy módosítani kell a 2023-as költségvetést, mert tavasz óta rosszabbak lettek a kilátások. Viszont arra számít, hogy 2024-re 3 százalék alá süllyed a deficit. Szerinte nehéz feladat lesz 2023-ra növekedést tervezni. Varga szerint az év hátralévő részében az infláció tovább fog emelkedni, aminek a tetőzése az év végére várható, és lassan jövő évtől megindulhat a mérséklődés.

Beszélt arról is, hogyan növekedtek az ország energetikai költései 2019 és 2022 között:

  • a földgáz 570-ről 5059 milliárd forintra;
  • a kőolaj 1008-ról 1479 milliárd forintra;
  • az áram 201-ről 1556 milliárd forintra.

Ugyanakkor elismerte, hogy az ország rosszul áll az épületek szigetelésével: míg a szigetelt családi házak aránya Ausztriában 80 százalék, Lengyelországban 49 százalék, Szlovákiában 35 százalék, Csehországban 25 százalék, addig Magyarországon csak 20 százalék. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.