Az USA segítséget ajánlott az Északi Áramlat vezetékekkel történtek kivizsgálásához

külföld
2022 szeptember 27., 19:15

Az Egyesült Államok készen áll támogatást nyújtani európai partnereinek a szivárgó Északi Áramlat vezeték kivizsgálásához, közölte kedden, magyar idő szerint kora este az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács egy szóvivője a Reuters hírügynökséggel. Kedden terjedt el a híre, hogy az Oroszországból a Balti-tenger alatt húzódó két nagy gázvezetékből, az Északi Áramlat 1-ből és 2-ből is ömlik a gáz a tenger alatt.

A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osából fényképezve.
photo_camera A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osából fényképezve. Fotó: HANDOUT/AFP

Egy ilyen jellegű sérülés annyira valószínűtlen, hogy még a vezeték üzemeltetője is "példátlanként" jellemezte. Vagyis annak az esélye, hogy a két vezeték - valójában két-két párhuzamosan futó cső, melyek közül a felbugyogó gáz alapján három is megsérülhetett - egyidejűleg megsérüljün, egészen jelentéktelen.

Svéd és dán szeizmológusok a szivárgás hírére közölték, hogy vasárnap és hétfőn is robbanásokat regisztráltak a tenger mélyén, pont ott, ahol a két vezeték megsérült. Bár az érintett kormányok, illetve az Európai Unió és az USA nagyon óvatosan nyilatkozik a kérdésben - ennek okairól Magyari Péter cikkét ajánlom -, azt egyelőre semmilyen hatóság nem volt hajlandó kizárni, hogy szabotázs történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.