Az USA segítséget ajánlott az Északi Áramlat vezetékekkel történtek kivizsgálásához

külföld
2022 szeptember 27., 19:15

Az Egyesült Államok készen áll támogatást nyújtani európai partnereinek a szivárgó Északi Áramlat vezeték kivizsgálásához, közölte kedden, magyar idő szerint kora este az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács egy szóvivője a Reuters hírügynökséggel. Kedden terjedt el a híre, hogy az Oroszországból a Balti-tenger alatt húzódó két nagy gázvezetékből, az Északi Áramlat 1-ből és 2-ből is ömlik a gáz a tenger alatt.

photo_camera A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osából fényképezve. Fotó: HANDOUT/AFP

Egy ilyen jellegű sérülés annyira valószínűtlen, hogy még a vezeték üzemeltetője is "példátlanként" jellemezte. Vagyis annak az esélye, hogy a két vezeték - valójában két-két párhuzamosan futó cső, melyek közül a felbugyogó gáz alapján három is megsérülhetett - egyidejűleg megsérüljün, egészen jelentéktelen.

Svéd és dán szeizmológusok a szivárgás hírére közölték, hogy vasárnap és hétfőn is robbanásokat regisztráltak a tenger mélyén, pont ott, ahol a két vezeték megsérült. Bár az érintett kormányok, illetve az Európai Unió és az USA nagyon óvatosan nyilatkozik a kérdésben - ennek okairól Magyari Péter cikkét ajánlom -, azt egyelőre semmilyen hatóság nem volt hajlandó kizárni, hogy szabotázs történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt