Svájcban gleccserek tűntek el örökre az olvadás miatt, de előkerült egy évtizedekkel ezelőtt eltűnt repülő

klímaváltozás
2022 szeptember 28., 11:24
comments 3

Ijesztő mértékben olvadnak Svájc gleccserei, a CNN cikke szerint idén az eddig megmaradt mennyiségük 6 százalékát veszítették el, ami majdnem kétszerese a korábbi, 2003-as rekordnak.

Az olvadás olyan mértékű volt, hogy nemcsak évezredek óta eltemetett sziklák kerültek el, de holttestek és egy évtizedekkel ezelőtt eltűnt repülőgép is. Azonban miközben ezek előkerültek, teljes gleccserek tűntek el örökre.

Matthias Huss, a svájci gleccserfigyelő hálózat (GLAMOS) vezetője azt mondta, tudni lehetett, hogy ez „a jövőben valamikor bekövetkezik”, de „a felismerés, hogy a jövő már itt és most van, meglepő és sokkoló”.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag mintegy kétszeresével emelkedik. Ez befolyásolja a mérési adatokat is, ugyanis az olvadó jég miatt elmozdulnak a mérőpálcák.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

De a helyzet ennél csak rosszabb lesz, ha tovább emelkedik az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ebben az esetben – és nem úgy néz ki, hogy lesz más eset – az Alpok gleccserei 2100-ra jelenlegi tömegüknek várhatóan több mint 80 százalékát elveszítik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt