Újabb kemény szankciókat tervez az EU Oroszországgal szemben

háború
szeptember 28., 15:05
comments 5

Újabb Oroszországot érintő szankciócsomag terveit jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője. Ezek célja, hogy „a Kreml megfizessen” azért, hogy mozgósítással és olyan látszat-népszavazásokkal fokozta az ukrajnai konfliktust, amelyek „illegális kísérletet jelentenek a földterület megszerzésére és a nemzetközi határok erőszakos megváltoztatására” - mondta.

photo_camera Ursula von der Leyen Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN/AFP

A javasolt nyolcadik szankciócsomag importtilalommal sújtana további orosz termékeket, így várhatóan további 7 milliárd eurónyi bevételtől esne el Oroszország. Az EU emellett kiterjeszti az exporttilalmat katonai célú kulcsfontosságú technológiákra, például a repülési cikkekre, az elektronikai alkatrészekre és bizonyos vegyi anyagokra is. Ez von der Leyen szerint gyengíteni fogja az oroszok azon képességét, hogy modernizálják a katonai bázisaikat.

A szankciócsomag továbbá megteremti a jogi alapot az olajárplafon bevezetéséhez, és megtiltja, hogy uniós polgárok orosz állami tulajdonú vállalatok vezető testületeiben üljenek - mondta a Bizottság elnöke. „Nem fogadjuk el a látszat-népszavazást és semmiféle annexiót Ukrajnában, és eltökéltek vagyunk abban, hogy a Kremlnek fizetnie kell a további eszkalációért” - közölte. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt