A Richter-skála szerinti 2,3-as és 2,1-es erősségű robbanások okozták a szivárgást az Északi Áramlat vezetékeken

külföld
szeptember 30., 15:50
comments 3

Több száz kilónyi TNT-nek megfelelő tenger alatti robbanások idézték elő az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat2 gázvezetékek balti-tengeri szakaszán bekövetkezett négy szivárgást – ez szerepel a Svédország és Dánia által az ENSZ-hez pénteken benyújtott hivatalos jelentésben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához küldött jelentésben azt írják, a robbanások magnitúdóját (erősségét) a Richter-skála szerinti 2,3, illetve 2,1 fokozatúnak mérték. Ez több száz kilónyi robbanószernek felel meg. A testület pénteken tart ülést az ügyben Oroszország kérésére.

photo_camera A svéd parti őrség felvétele az Északi Áramlat 2 gázvezeték Svédország kizárólagos gazdasági övezetében keletkezett szivárgásáról 2022. szeptember 28-án Fotó: TT NEWS AGENCY/via REUTERS

„Valamennyi rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a robbanások szándékos cselekedetek következményei” – írta a két kormány az ENSZ főtitkárához intézett levélben. Felelőst azonban nem neveznek meg.

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre. Két szivárgás Svédországhoz, a másik kettő Dániához tartozó kizárólagos gazdasági övezetekben történt. Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, ami most a Balti-tengerbe ömlik.

A jelentés szerint az Északi Áramlat 1 szivárgásait várhatóan vasárnapra, az Északi Áramlat 2-ét szombatra sikerül megszüntetni. A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt