Az amerikaiak szerint egy orosz oligarcha megsértette a szankciókat

külföld
2022 szeptember 30., 07:38

Szankciók megsértésével vádolja az amerikai Igazságügyi Minisztérium Oleg Gyeripaszka orosz oligarchát, a Ruszal alumíniumvállalat tulajdonosát. Gyeripaszka már 2018-ban szankciós listára került az Egyesült Államokban, miután felmerült, hogy Oroszország beavatkozhatott a 2016-os elnökválasztásba.

A vád szerint Gyeripaszka 2019-ben közvetítőn keresztül hozzájutott egy 3,1 millió dollár értékű, kaliforniai stúdióhoz, állítólagos barátnője pedig 2020-ban és 2022-ben is az Egyesült Államokba próbált utazni, hogy ott szülje meg közös gyerekeiket. Első alkalommal sikerült, másodszor viszont kiutasították.

photo_camera Oleg Gyeripaszka Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Több mint tíz évvel az első szankciók előtt Gyeripaszka közös üzletbe vágott Paul Manaforttal, Donald Trump 2016-os kampányfőnökével, aki rávette, hogy fektessen be egy Oroszországban és Ukrajnában aktív magántőkealapba. 2021-ben az FBI házkutatást tartott a Gyeripaszkához köthető, washingtoni és New York-i ingatlanokban, mire az oligarcha ostobaságnak nevezte, hogy bármilyen módon beavatkozott volna az amerikai választásokba.

Gyeripaszka februárban nyíltan állást foglalt a háborúval szemben.

(Reuters, Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.