Orbán Viktor ma már úgy emlékszik, hogy a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot

képzavar
2022 szeptember 30., 07:58
comments 42
link Forrás

Orbán Viktor péntek reggel úgy beszélt az árstopokról az állami rádióban, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni. Pedig Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni. A hatályba lépés napján pedig békemissziónak nevezte moszkvai látogatását.

A központi árak érvényességét legutóbb csütörtökön hosszabbították meg egészen december 31-ig. Rogán Antal még január végén rendeletben írta elő az üzleteknek, hogy külön táblákon hirdessék a kormány árstopjait.

A miniszterelnök kabinetfőnökének 3/2022. (I. 26.) MK rendelete
photo_camera A miniszterelnök kabinetfőnökének 3/2022. (I. 26.) MK rendelete Forrás: Magyar Közlöny

Az EU állam-és kormányfői a háború kitörésének napján, február 24-én egyeztek meg először arról, hogy az orosz agresszióra való válaszként szankciókat vezetnek be. Ezek a pénzügyi ágazatra, az energia- és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, további orosz személyek jegyzékbe vételére, valamint új jegyzékbevételi kritériumokra vonatkoznak. Ezt Orbán Viktor is támogatta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.