Stoltenberg: „A NATO-szövetségesek nem fogják elismerni az annektált területeket Oroszország részeként”

háború
szeptember 30., 17:31
comments 22

Oroszország legutóbbi akciója a háború kezdete óta a legsúlyosabb, mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Stoltenberg sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin több százezer katonát mozgósított, felelőtlen nukleáris fenyegetésekbe kezdett, és most illegálisan újabb ukrán területeket annektált.„Mindez együttesen a háború kezdete óta a legsúlyosabb eszkalációt jelenti.”„Oroszország lépése a második világháború óta a legnagyobb erőszakos annektálási kísérlet” – mondta Stoltenberg, hozzátéve, nagyjából egy Portugália méretű területet foglalt el Oroszország fegyverrel fenyegetőzve.

photo_camera Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

„A látszatnépszavazást Moszkvában tervelték ki, és a nemzetközi jog teljes megsértésével kényszerítették Ukrajnára. Ez a földrablás illegális és törvénytelen. A NATO-szövetségesek nem ismerik el és nem is fogják elismerni ezt a területet Oroszország részeként.”

A NATO nem részese a konfliktusnak, de Stoltenberg megerősítette, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását.

„Felszólítunk minden államot, hogy utasítsa el Oroszország nyílt területi hódítási kísérleteit. Ezek a területek Ukrajnához tartoznak” – mondta. (The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt