A magyar államé lett a HSC Aerojet Zrt., ami az államtól hitelt kapott a cseh katonai repülőgépgyártó megvásárlásához

hadsereg
2022 október 01., 06:30
comments 14

A Magyar Közlönyből derült ki, hogy Nagy Márton gazdasági miniszter a HSC Aerojet Zrt.-nél az állami tulajdonosi jogok gyakorlójaként az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-t jelölte ki – írta meg a Napi.hu.

Tavaly óta ez a hadiipari holding fogja össze az állami védelmi ipari vállalatokat a jármű- és lőszergyártóktól, a haditechnikai eszközöket javítón át a zalaegerszegi hadiipari járműgyártó és -tesztelő bázis létrehozására alapított ZalaZone Ipari Park Zrt.-ig.

A magyar HSC Aerojet – az alvállalatán, a Vodochody Holdings HU Kft.-n keresztül – egy éve vette meg a cseh katonai kiképző és könnyű harcászati repülőgépeket gyártó cseh Aero Vodochody a.s.-t. A cég közvetve – a Magyar Aerojet Befektetési Zrt.-n keresztül – 80 százalékban Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, a kormányszóvivő férjének a tulajdona volt, 20 százalékban a cseh Omnipol a.s.-é.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Fotó: Németh Dániel/444

Miután Szalay-Bobrovniczkyt kinevezték honvédelmi miniszternek, júniusban két lépcsőben megvált a részesedésétől, az új többségi tulajdonos Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója lett.

A magyar kormány idén tavasszal megrendelést adott az Aero Vodochodynek: 12 sugárhajtású L-39NG katonai kiképző- és felderítőrepülőt vásárolnak a Magyar Honvédségnek, akár 60-70 milliárd forintról is szó lehet.

A lap azt írja, még nem látszik a cégbírósági adatokban, hogy állami tulajdonú lett a HSC Aerojet. Az állami Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nagy hitelezője a cégnek, tavaly a HSC Aerojet 150 millió euró hitelt kapott az MFB-től a repülőgyártó megvásárlásához, és a hitelfelvételhez az állam készfizető kezességet vállalt. (A HSC Aerojet 2021-es beszámolójában az áll, hogy a hitel végső lejárati határideje 2036. augusztus 15., és a cégnek az év végén több min 55 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettsége volt, és ugyanekkora összegű követelése is a leányvállalatával, a Vodochody Holdings HU-val szemben.)

Magyarul: az állam hitelt adott a kormányszóvivő férjének, hogy megvegye, aztán miniszter lett, ezért továbbadta másnak, akitől most megvette az állam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.