A magyar államé lett a HSC Aerojet Zrt., ami az államtól hitelt kapott a cseh katonai repülőgépgyártó megvásárlásához

hadsereg
2022 október 01., 08:30

A Magyar Közlönyből derült ki, hogy Nagy Márton gazdasági miniszter a HSC Aerojet Zrt.-nél az állami tulajdonosi jogok gyakorlójaként az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-t jelölte ki – írta meg a Napi.hu.

Tavaly óta ez a hadiipari holding fogja össze az állami védelmi ipari vállalatokat a jármű- és lőszergyártóktól, a haditechnikai eszközöket javítón át a zalaegerszegi hadiipari járműgyártó és -tesztelő bázis létrehozására alapított ZalaZone Ipari Park Zrt.-ig.

A magyar HSC Aerojet – az alvállalatán, a Vodochody Holdings HU Kft.-n keresztül – egy éve vette meg a cseh katonai kiképző és könnyű harcászati repülőgépeket gyártó cseh Aero Vodochody a.s.-t. A cég közvetve – a Magyar Aerojet Befektetési Zrt.-n keresztül – 80 százalékban Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, a kormányszóvivő férjének a tulajdona volt, 20 százalékban a cseh Omnipol a.s.-é.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Fotó: Németh Dániel/444

Miután Szalay-Bobrovniczkyt kinevezték honvédelmi miniszternek, júniusban két lépcsőben megvált a részesedésétől, az új többségi tulajdonos Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója lett.

A magyar kormány idén tavasszal megrendelést adott az Aero Vodochodynek: 12 sugárhajtású L-39NG katonai kiképző- és felderítőrepülőt vásárolnak a Magyar Honvédségnek, akár 60-70 milliárd forintról is szó lehet.

A lap azt írja, még nem látszik a cégbírósági adatokban, hogy állami tulajdonú lett a HSC Aerojet. Az állami Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nagy hitelezője a cégnek, tavaly a HSC Aerojet 150 millió euró hitelt kapott az MFB-től a repülőgyártó megvásárlásához, és a hitelfelvételhez az állam készfizető kezességet vállalt. (A HSC Aerojet 2021-es beszámolójában az áll, hogy a hitel végső lejárati határideje 2036. augusztus 15., és a cégnek az év végén több min 55 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettsége volt, és ugyanekkora összegű követelése is a leányvállalatával, a Vodochody Holdings HU-val szemben.)

Magyarul: az állam hitelt adott a kormányszóvivő férjének, hogy megvegye, aztán miniszter lett, ezért továbbadta másnak, akitől most megvette az állam.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.