3 milliárd forintot fizethet az állam a Mediaworksnek a Nemzeti Sportért

Média
2022 október 02., 13:14
comments 22
Szöllősi György interjúja Orbán Viktorral a Nemzeti Sport 2017. január 11-i számának 2. oldalán
photo_camera Szöllősi György interjúja Orbán Viktorral a Nemzeti Sport 2017. január 11-i számának 2. oldalán

Szombaton a Magyar Közlönyben jelent meg a hír, hogy a magyar állam megvásárolta a Nemzeti Sport kiadói jogait a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworks Hungary Zrt.-től, a legnagyobb magyar lapkiadó-vállalattól.

A híradásokból az is kiderült, hogy egy gondosan előkészített tranzakcióról volt szó. A Mediaworks még a nyáron létrehozott egy vagyonkezelő-céget - az N.S. Média és Vagyonkezelő Kft.-t , amit kifejezetten a sportlaphoz kapcsolódó kiadói jogok kezelésével bízott meg. Ennek a vállalatnak a tulajdonosi jogai kerültek most át az államhoz. Közelebbről, Nagy Márton gazdasági miniszter döntése értelmében, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-hez.

A 444 két egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a kiadó jogai hozzávetőleg 3 milliárd forintért kerülnek az állami vállalathoz.A tranzakció ügyében kiadott szombati közlemény szerint az adásvétel célja az értékmegőrzés mellett a napilap közszolgálati feladatainak ellátásának biztosítása. Az is szerepel a szövegben, hogy a jövőre 120 éves születésnapját ünneplő lap szerkesztőségét és munkáját a változások nem érintik.

Az államosítás mögött feltehetően az a szándék áll, hogy a politikai vezetés számára különösen fontos sportlap jövője az alapítványi tulajdonban lévő Mediaworks finanszírozásától függetlenül biztosítva legyen. Ami bizarr benne, az valójában az, hogy a lapot több száz más médiatermékkel együtt Orbán Viktor személyes közreműködésével utalták alapítványi tulajdonba. De most már ott is veszélyben van a működése.

A Nemzeti Sportnak a napilapok piacán belül is különleges státusza van, de az elmúlt években hatalmasat esett a példányszáma: 2018 első negyedévében még közel 32 ezer darab print lapot értékesítettek, 2022 első negyedévében már csak 19600-at. Az olvasószám csak a következő negyedévben (!) újabb 1500-al (több mint 7 százlékkal) csökkent a MATESZ adatai szerint - ez lehetett az utolsó vészharang, amit már meghallottak a Karmelitában is.

A kormánypárti nyilvánosságban már korábban elindult racionalizálási folyamatok is jellemzően nyomtatott lapokat érintettek: már korábban megszűnt a szintén KESMA-kezelésben álló nyomtatott Figyelő, Világgazdaság, több ingyenes lap és a Magyar Hírlap is, sokakat elküldtek a megyei lapok vidéki irodáiból, valamint a Bors és a Metropol szerkesztőségeiből is. A Nemzeti Sport márpedig nyomtatásban az igazi, vallja a miniszterelnök, aki ismerten ragaszkodik hozzá, hogy ha megoldható, külföldi utazásai idején is nyomtatott példányt kaphasson kézhez.

A Nemzeti Sport főszerkesztője 2016 Orbán Viktor bizalmas Puskás-szakértője, Szöllősi György, akivel rendszeresen néznek közösen meccset a felcsúti Pancho Arénában.

De a kormányfő már korábban figyelemmel kísérte a Nemzeti Sport tulajdonosi jogainak sorsát. A Nemzeti Sport már a kiadó megalakulása idején a Mediaworks tulajdona lett. A sportlap korábban a svájci Ringier kiadásában jelent meg, az erős politikai nyomás alatt álló versenyhivatal azonban évekig nem engedélyezte a cég fúzióját a német Axel Springerrel, egészen addig, amíg meg nem szabadult néhány termékétől.

Így kényszerítette ki a politika a Nemzeti Sport, a Népszabadság és számos megyei lap eladását is, és jött létre 2013-ban a fideszes osztrák stróman, Heinrich Pecina kezébe utalt Mediaworks kiadóvállalat. Pecina záratta be 2016-ban a Népszabadságot, majd adta el később a vállalatot egy proxy-n keresztül Mészáros Lőrincnek, hogy 2018-ban végül - Mészáros „felajánlásaként”, ellentételezés nélkül - alapítványi tulajdonba kerüljön.

A most történt eladásról szóló bejelentésére már azt követően került sor, hogy Liszkay Gábor, a Nemzet-csoport egykori vezetője visszatért a médiabirodalom élére, és szeptember 1-vel a KESMA kuratóriumi elnöke lett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.