A PDSZ felszólította a tankerületet, hogy vonja vissza a kölcseys tanárok kirúgását

oktatás
2022 október 02., 05:06
comments 11

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megdöbbenve értesült a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyilvánvalóan jogsértő lépéséről” - írja a tankerület szakmai vezetőjének, Marosi Beatrixnek címzett levelében a PDSZ, miután pénteken több tanárt kirúgtak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral. Ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg.”

„A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.”A levélben felidézik, hogy a kormány lassan egy éve „alázza az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit, hogy semmibe veszi a követeléseiket és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le”. A sztrájktörvény módosításával a tiltakozást is megnehezítették, írja a szakszervezet, így kénytelenek voltak a kirúgott tanárok polgári engedetlenséghez fordulni.

A PDSZ követeli, hogy a tankerület azonnal vonja vissza a kirúgásról szóló döntéseket.

Tiltakozás a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál, miután a tankerület az iskola több tanárát kirúgta polgári engedetlenség miatt.
photo_camera Tiltakozás pénteken az iskola előtt Fotó: Kristóf Balázs/444

A Klebelsberg Központ pénteken azt írta: „A Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy miközben minden munkavallalónak joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, a törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható.”

Pénteken több százan tiltakoztak a gimnázium előtt, a kirúgott tanárok közül pedig többen jelezték, hogy bíróságra mennek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.