A Kölcsey Gimnáziumnál tiltakoztak a tanárkirúgások ellen

  • A Tanítanék és noÁr mozgalom szerveztek tiltakozást hétfő reggelre a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elé.
  • Innen rúgtak ki több olyan tanárt, akik részt vettek a polgári engedetlenségben.
  • Jelentkezünk a helyszínről.
2022 október 03., 06:31

Képek a demonstrációról

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
2022 október 03., 06:29

Most inkább azt érzem, hogy milyen jó, hogy tanár lettem!

„Annak ellenére, hogy kirúgtak és többé nem csinálhatom azt, amit legjobban szeretek, most inkább azt érzem, hogy milyen jó, hogy tanár lettem!” - írta a hétvégén Palya Tamás, aki már biztosan tudja, hogy kirúgták a Kölcseyből.

2022 október 03., 06:27

A kölcseysek bementek tanulni

A demonstráció végén volt némi tanácstalanság, hogy mi legyen - érzékelteti a hangulatot helyszíni tudósítónk. Voltak hangok, akik azt várták volna, hogy ne is folytatódjon a munkanap, de felszólalók inkább a tiltakozás szerdai folytatására biztatták az embereket. Addig pedig elviszik a petíciót a belügybe.

2022 október 03., 06:19

Feliratok a Belső-Pesti Tankerületi Központ ajtaján

Így nézett ki tegnap a Belső-Pesti Tankerületi Központ bejárati ajtaja - írja a Tanárblog:

link Forrás
2022 október 03., 06:17

Pintértől követelik a tanárok visszavételét

Délután 3-kor viszik a szülők petícióját a Belügyminisztréiumhoz. A levél célja, hogy azt az 5 tanárt hagyják meg az állásukban, akiket kirúgnak, mert felemelték a szavukat. Pintér Sándor belügyminiszter, Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár, és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a címzettek.

„Követeljük!”, skandálják a résztvevők.

2022 október 03., 06:08

Természetesen volt Mi vagyunk a grund-éneklés, de miért ez lett a tüntetések dala?

photo_camera Fotó: Németh Dániel

Nincs oktatási tüntetés a Pál utcai fiúk betétdalának eléneklése nélkül, természetesen most sem maradt el. De miért éppen ez lett az induló? Erről itt írtunk.

2022 október 03., 06:06

Szuverén: Az október 5.-i sztrájk döntő jelentőségű

Október 5.-én viszontagságos körülmények között sztrájkolnak a pedagógusok. A tét nem csak a béremelés, hanem az oktatási rendszer elhúzódó válsága is - írja a Szuverén közéleti elemző- és véleményportál blogja a 444-en.

A cikk folytatódik

2022 október 03., 06:03

Végzős kölcseys: A kirúgott tanárok azért dolgoztak, hogy nyitott, okos állampolgárként lépjünk ki innen

„Felháborított es megrendített mindannyiunkat” - mondja a kirúgásokról Kondorosi Nóra végzős diák.

„Azért dolgoztak, hogy nyitott, okos állampolgárként lépjünk ki innen. Aggódom, ezért biztatok mindenkit, hogy álljanak ki egymásért és a tanárainkért” - mondja.

2022 október 03., 06:00

Oktatói Hálózat: Követeljük az elbocsátott pedagógusok azonnali visszavételét!

photo_camera Fotó: Németh Dániel

Az Oktatói Hálózat képviselője az alábbi nyilatkozatot olvassa fel:

„Az Oktatói Hálózat szolidáris a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanáraival és mindazokkal a tankerületi szervek által megfenyegetett pedagógusokkal, akik a sztrájkjoggal való élést ellehetetlenítő szabályozás miatt a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak.

A leghatározottabban elítéljük a kormányzat 12 éve folytatott katasztrofális oktatáspolitikáját betetéző cinikus és erőszakos eljárást, amivel el akarják fojtani a tanárok tiltakozását. Követeljük az elbocsátott pedagógusok azonnali visszavételét!

Követeljük, hogy állítsák vissza a sztrájkjog gyakorlásának normális feltételeit!”

2022 október 03., 05:58

Törley Katalint üdvözlik a helyszínen

photo_camera Fotó: Németh Dániel
photo_camera Fotó: Németh Dániel

Ő az a tanár, aki hivatalosan még nem tudja, hogy valóban kirúgták-e, mert pénteken nem volt bent az iskolában, de mivel a polgári elégedetlenségi akciók egyik ismert arca, így jó esély van erre.

2022 október 03., 05:55

Sztrájkoljatok, foglaljatok velünk hidat, mondja a szerdai tüntetés szervezője

Szól a „veletek vagyunk”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel
photo_camera Fotó: Németh Dániel
2022 október 03., 05:53

Ne csak a meg nem születetteket védjék, mondja egy szülő

„Őrizzék meg a tanárokat, mert a családbarátság nemcsak a meg nem születettek védelmet jelenti, hanem a megszületettekét is” - mondja egy felszólaló szülő, aki a kormányzati szlogeneket aktualizálja: „védjék meg a magyar családokat és gyermekeket, fogjunk össze ne legyünk közönyösek!”

2022 október 03., 05:44

Össze tud-e omlani egy oktatási rendszer?

Szeptemberben jelent meg interjúnk Radó Péter oktatáskutatóval, akitől többek között azt kérdeztük: össze tud omlani egy oktatási rendszer, és ha igen, a miénk összeomlott már?

A válasza ez volt:

„Igen is, meg nem is. Abban az értelemben nem, hogy a gyerekmegőrző funkciót be fogja tölteni az iskola, valakik majd bemennek vigyázni a gyerekekre, lesz valami tanításnak látszó tevékenység.

Abban az értelemben viszont már nem működik a magyar oktatás, hogy képes legyen azt csinálni, amit várunk tőle. Azt várjuk az oktatástól, hogy jövőorientáltan működjön, készítse fel a formális oktatásból kilépő embereket azokra a készségekre és kompetenciákra, amikre szükségük lesz tizenöt-húsz év múlva. Ez az egyik. A másik, amit várunk az oktatástól, hogy fenntartsa a társadalom kohézióját, megelőzze azt, hogy brutális egyenlőtlenségek alakuljanak ki, és juttassa esélyhez azokat, akik alacsony státuszú családba születnek.

Ezeket a funkciókat nem tölti be a magyar oktatás. Oktatási célok tekintetében még mindig atavisztikusan ősi célokat követ, és olyan tananyagot tanít, amit a való életben jórészt soha senki nem fog használni. Az egyenlőtlenségek tekintetében pedig még szörnyűbb a helyzet, mert az elmúlt 12 évben Magyarországon egy oktatási kasztrendszer alakult ki. Az alacsony státuszú és szegény gyerekek számára pocsék állami iskolákat működtet, az alsó középosztály számára egyházi iskolákat működtet, a felső középosztály számára pedig méregdrága magániskolákat működtet. Már a legkorábbi időszakban is szétosztja a gyerekeket a társadalmi hátterük alapján.

Úgyhogy attól függően, hogy miből indulunk ki, az oktatás vagy már összeomlott, vagy sosem fog.”

2022 október 03., 05:42

Több százan vannak a fél 8-as kezdés után

A rendőrség lezárta az utcát.

2022 október 03., 05:31

A Belügyminisztériumba vinnék a tiltakozó petíciót

Hétfő reggel a gimnázium előtt aláírásokat is gyűjtenek, amivel a kirúgások ellen tiltakoznak. A demonstráció után a Belügyminisztériumba viszik ezeken. Egy szülő azt mondta tudósítónknak: nem hiszik, hogy emiatt visszavonnák a kirúgásokat, de

„nehogy már hallgassunk”.