Milliókat fenyeget éhínség Pakisztánban az ENSZ szerint

külföld
2022 október 03., 11:04

Mintegy 5,7 millió embert sújthat éhínség a következő három hónapban Pakisztánban az áradások miatt, figyelmeztetett az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

A pakisztáni katasztrófavédelem legújabb adatai szerint 1695 ember halálát okozták a szokatlanul heves monszunesőzés miatt kialakult árvizek. Összesen 33 millió embert érint a természeti katasztrófa. Több mint kétmillió lakóház megrongálódott, és százezrek élnek hetek óta sátrakban, ideiglenes szálláshelyeken.

Ideiglenes sátrak.
photo_camera Ideiglenes sátrak. Fotó: SABIR MAZHAR/Anadolu Agency via AFP

A pakisztáni kormány szerint viszont nincs ok aggodalomra. Az országnak elegendő gabonatartalékai vannak, amik kitartanak a következő aratásig, de importáltak is külföldről.

Az OCHA hétfőn a Twitteren azt írta, hogy partnereivel együtt növelni kezdték a Pakisztánnak nyújtott élelmiszersegélyek mennyiségét, és már 1,6 millió olyan embernek segítettek, akiket közvetlenül érintettek az áradások. A hivatal arra figyelmeztetett, hogy egyre több megbetegedést okoznak a szennyezett vízben terjedő fertőző betegségek Szindh és Beludzsisztán tartományban.

Az áradások rombolása Pakisztán északnyugati részén, a Szvat völgyben, Kiber Pahtunhua tartományban.
photo_camera Fotó: HUSSAIN ALI/Anadolu Agency via AFP

A hónapok óta tartó természeti katasztrófa áldozatainak megsegítésére számos ország és ENSZ-szervezet küldött segélyt szállító repülőjáratokat Pakisztánba, de sokan panaszkodnak arra, hogy semmiféle segítséget nem kaptak, vagy csak túlságosan kevés támogatás jutott el hozzájuk.

A jelentés szerint közegészségügyi válság kockázata is fennáll. Rengeteg ember él egészségügyi szempontból nem megfelelő ideiglenes szállásokon, ahol alapvető szolgálatásokhoz sem jutnak hozzá.

photo_camera Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

Közel 130 ezer várandós nőnek lenne szüksége például sürgősen terhesgondozásra. Már az árvizek előtt is Pakisztán volt az egyik olyan ország Ázsiában, ahol arányaiban a legtöbb szülő nő vesztette életét, és a mostani helyzetben ez várhatóan tovább romlik majd.

A pakisztáni hatóságok adatai szerint az árvizek mintegy 30 milliárd dollár anyagi kárt okoztak. Több ezer kilométernyi utat és 440 hidat mosott el az ár, a közúti közlekedés helyenként összeomlott. Az ENSZ várhatóan még további 800 millió dollár felajánlását kérvényezi majd a nemzetközi közösségtől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.