Tarr Béla a Freeszfe új elnöke

oktatás
2022 október 03., 07:08
comments 5

Új elnökséget választott a Freeszfe Egyesület, melynek tagjai:

  • Tarr Béla filmrendező - elnök
  • Veszprémi Judit kommunikációs vezető - operatív elnök
  • Nyári Ádám zenés színházrendező hallgató - diákelnök,
  • Elefánti Emma színházcsináló hallgató - felnőttképzésért felelős elnökségi tag,
  • Kárpáti Péter író, dramaturg és Gaál Anna dramaturg hallgató - színházi területért felelős elnökségi tagok,
  • Gigor Attila filmrendező, Faur Anna filmrendező és Ladányi Jancsó Jákob filmrendező hallgató - filmes területért felelős elnökségi tagok,
  • Hegyi Vivien televízió- és médiahallgató - tévés területért felelős elnökségi tag.
photo_camera Fotó: YASUSHI KANNO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A Freeszfe Egyesületet azután hozták létre, hogy diákok és oktatók tömegesen távoztak a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE).

A Freeszfe-ben volt és jelenlegi SZFE-s hallgatók, oktatók dolgoznak. Mint írják, fő céljuk „egy szabad alkotóhely megteremtése, ahol színdarabok, filmek, novellák, látványtervek és egyéb művészeti alkotások születhetnek”. Oktatási tevékenységet is végeznek, amit külföldi egyetemek is elismernek, így azok a hallgatók is diplomát szerezhetnek, akik nem akarnak az SZFE-n tanulni.

Az SZFE-t más egyetemekhez hasonlóan 2020-ban adták alapítványi fenntartásba. Az egyetem korábbi vezetése elismert, de Vidnyánszkyval szemben nem kifejezetten kritikus művészeket ajánlott a kuratóriumba, hiába, mindegyiket lesöpörték az asztalról. Erről és az egész folyamat hátteréről Urfi Péter írt tavaly augusztusban „Jött a hatalom sértett embere, és elfoglalt egy egész egyetemet” című cikkében.

A tiltakozó hallgatók később elfoglalták az egyetemet, majd tömegesen hagyták el az intézményt, részben külföldön folytatva a tanulmányaikat a Freeszfe Egyesület segítségével. A távozó tanárok helyére újak érkeztek, például Velkovics Vilmos a fideszes médiából. A különböző szakokat egymástól távol, új épületekbe költöztették.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.