A tiltakozó diákokat kigúnyolta, leghíresebb interjúját le kellett törölni, tanítani nem igazán szeretett: ő lesz az SZFE új oktatója

politika
2021 január 16., 11:39

Velkovics Vilmos, a Hír tévé műsorvezetője szombaton Facebook-oldalán megerősítette a hírt:

„Igen, tanítani fogok az új SZFE-n.”

Nem sokkal a posztja előtt jelent meg az értesülés egy belső egyetemi dokumentum alapján, ami már pénteken is körözött az interneten. A műsorvezető bejelentése mégis csak ezután érkezett.

Van már a pótlásra ötlet?

Pedig Velkovics Vilmos péntek este épp Szarka Gábort, a gépesített lövész tisztből lett SZFE-kancellárt kérdezte a Hír tv élő műsorában. Abban a beszélgetésben viszont nem árulták el a nézőknek, hogy a kérdező az egyetemen fog tanítani.

link Forrás

„A szélsőségesen kormányellenes HVG felsőoktatási rangsora szerint az SZFE diploma értéke jelenleg a magyar egyetemek között az utolsók között van” - indította a műsort Velkovics, majd a bejelentett fejlesztések ismertetése után arról kérdezte a kancellárt: „Az, hogy itt új épületek, új elnevezések vannak, ennek van egy szimbolikája?”

(Az SZFE új vezetése pénteken adott ki közleményt arról, hogy különböző helyszínekre telepítik az egyetem képzéseit.)

Szarka Gábor elmondta, a blokád lezárása után egészen megdöbbentő állapotokat találtak az egyetemen. Ha a saját gyereke ide akart volna jelentkezni, lebeszélte volna róla, mert ilyen igénytelen feltételek közé nem szabad beengedni embert. Azóta viszont teljes megújulás kezdődött, ami szerinte a modellváltás sikere.

Szarka beszélt arról is, hogy a Vas utca 2/C épületet (itt van az Ódry Színpad) valóban a református egyháznak fogják adni, de nem piaci szempontok alapján.

(Az épület 1950 előtt a református egyházé volt. Hogy valóban nem piaci szempontok lehetnek a mostani lépés mögött, azt elég világosan kimondja például a Magyar Nemzet pénteki cikke is, ami így fogalmaz: „A Vas utcai épület szimbolikus, igen – 'nemcsak fala, de lelke is van'. Szerintünk azonban nem a szélsőbaloldali anarchisták diabolikus lelkének van itt helye, hanem Isten Szentlelkének. Így állhat helyre hét évtized után a törvényes rend. Az igazság.”)

„Mi a helyzet az oktatókkal, van már a pótlásukra ötletük?” - tette fel a kérdést péntek este Velkovics, fél nappal azelőtt, hogy a Facebookon maga ismerte volna el, hogy az egyik ötlet a pótlásra éppen ő volt. Szarka Gábor a műsorban nem említett neveket, válaszát viszont a műsorvezető így összegezte:

„Ha jól értem, az önök üzenete az, hogy megújultak a körülmények, jobb lesz a kollégium, gyertek vissza, mi abból indulunk ki, hogy tanulni akartok, az oktatók, aki akarnak taníthatnak, és legyen egy jó egyetem ez?”

Velkovics Vilmos a műsorban így köszönt el Szarkától:

„Februárban elkezdődik az oktatás, várjuk akkor újra önt, hogy beszámoljon.”

A Hír TV-t egyébként annyira kevesen nézik, hogy a csatorna decemberben maga mondta fel a szerződését az UPC Directnél. Helyére az a Pesti TV kerül, amit még kevesebben néznek.

Az SZFE-től tömegesen mondtak fel a tanárok, mert nem látják biztosítottnak az oktatás feltételeit az új vezetés alatt. Ősszel a tiltakozó diákok elfoglaltak több épületet, a blokádnak csak a járványhelyzet vetett véget. Amíg tartott, Velkovics szívesen gúnyolta az egyetemüket védő diákokat, egyik műsorában például így:

link Forrás

Vagy így:

De posztolt arról is: „Meddig tartható még Upor László állítása, hogy az egyetemfoglalást spontán a diákok szervezték? Hogy nem a tanárok állnak mögötte?”

Ebben a stúdióban én kérdezek

A korábban a köztévénél dolgozó Velkovics Vilmos leghíresebb pillanata is tüntető diákokhoz kapcsolódott. 2018 januárban az Echo tv-ben Kálló Dániel, a Független Diákparlament nevű szervezet gimnazista képviselője volt a vendége. A diákot azzal próbálta alázni, hogy mondatelemzésre szólította fel, majd amikor Kálló inkább oktatási ügyekről akart volna beszélni, Velkovics azzal vágott vissza: én kérdezek ebben a stúdióban, én vagyok a műsorvezető.

link Forrás

(Összehasonlításképpen: ezekben a napokban Kósa Lajost például ebben a stílusban kérdezte.)

A felvételt aztán annyira kellemetlennek érezte az Echo tévé, hogy nemcsak a felvételt törölték le, de azokat a videóknak a nagy részét is letöröltették a Youtube-ról, amikben idéztek belőle, például a mi műsorunkat is. (Van azért, ahol még megtalálható a teljes adás.)

Nem igazán szeretett tanítani

Az Echo tévé azóta már nem létezik, Kálló Dániel később az MSZP EP-képviselőjelöltje lett. De talán Velkovics Vilmos sem számított arra, hogy belőle egyetemi oktató lesz. Egy 2018-as interjúban kérdezték arról, hogy nem hiányzik-e neki a katedra, mert médiakarrierje előtt tanársegéd volt Pécsen a jogi egyetemen. Azt válaszolta:

„Nem. Humán érdeklődésű voltam, a családom elvárta, hogy legyen egy diplomám, kézenfekvő döntés volt a jogi egyetem, de sem a jogászkodást, sem a tanítást nem szerettem igazán.”

Mostani bejelentése szerint az oktatás mellett marad a Hír tévénél is.

(A cikk szerzője 2015. őszi félévében külsősként órát tartott az SZFE-n.)