Az ELTE oktatói is polgári engedetlenséggel tiltakoznak

oktatás
2022 október 04., 19:07
comments 3

„Sztrájkjog megcsorbítása miatti polgári engedetlenség részeként a magyar nyelvű képzéseken” nem tartanak kontaktórákat október 5-én az ELTE tiltakozó oktatói és munkatársai, derült ki a 444-hez eljuttatott nyilatkozatukból.

Október 5-én lesz az oktatás nemzetközi napja, ebből az alkalomból több tüntetést, tiltakozást is tartanak-tartottak a napokban. Az eseményeket itt gyűjtöttük össze.

„Tiltakozásunkat fejezzük ki az oktatás méltatlan helyzete miatt – írták az ELTE-sek. – Csatlakozva a közoktatásban tiltakozó kollégáinkhoz, haladéktalan változtatásokat követelünk.

  • Mert évek óta nem kerül be annyi fiatal tanár a közoktatásba, mint ahányan nyugdíjba mennek, vagy elhagyják a pályát.
  • Mert a közoktatásban és az állami felsőoktatásban dolgozó tanárok bére elfogadhatatlanul alacsony.
  • Mert az aktuális helyzet ellen tiltakozó kollégák elbocsátását elfogadhatatlannak tartjuk.”

A nyilatkozatban megfogalmazott problémákkal 270 dolgozó ért egyet, és csaknem felük, 120 dolgozó polgári engedetlenség jeleként nem tartja meg szerdai óráit, egyéb oktatói és adminisztratív feladataikat csak korlátozottan fogják ellátni.

„Tiltakozásunk nem irányul hallgatóink ellen, az ő hosszú távú érdekeiket is szem előtt tartva cselekszünk” – húzták alá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.