Többen szavazták meg az ukrán megyék elfoglalását az orosz parlamentben, mint ahány képviselő jelen volt

külföld
2022 október 04., 06:37
comments 15

Az orosz parlament alsóháza, a Duma képviselői villámgyorsan hagyták jóvá Vlagyimir Putyin államfő által aláírt rendeleteket, melyek értelmében négy ukrajnai megyét Oroszországhoz csatolnak (annak ellenére is, hogy ezen területek napról napra egyre kevésbé állnak orosz katonai ellenőrzés alatt, és perpillanat Moszkva sem biztos benne, hol húzódik az általuk ellenőrzött területek határa).

Az alsóház elnöke, Vjacseszlav Vologyin számolt be arról hétfőn, hogy a Duma egyhangúlag szavazta meg a „Donyecki” és a „Luhanszki Népköztársasággal”, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött „szerződést”. Csakhogy mint a Meduza írja, volt némi zavar a szavazásokról bemutatott számokkal kapcsolatban.

Egyrészt más-más számú képviselő szavazta meg az egyes területek elcsatolását: miközben senki sem szavazott nemmel vagy tartózkodott, Donyeck és Luhanszk esetében 413 és 412 támogató szavazat érkezett, míg Zaporizzsja esetében 409, Herszonnál pedig 411 szavazat.

Ehhez képest a Meduza orosz médiaforrások alapján ír arról, hogy a hétfői ülésen eleve csak 408 képviselő regisztrált szavazásra, azaz mind a négy esetben több szavazat érkezett, mint ahányan elvileg benn voltak.

Vologyin házelnök technikai hibának tudta be a különbséget, és arról beszélt, hogy senkit sem kellene, hogy zavarjon plusz-mínusz egy szavazat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.