A TI feltételekhez köti részvételét a Korrupcióellenes Munkacsoportban

belföld
2022 október 05., 17:00
comments 3

A kormány az EU-val való megegyezés jegyében feltámasztja a tíz éve tetszhalott Korrupcióellenes Munkacsoportot. Azt már eddig is tudtuk, hogy az ezen a téren egyik legjelentősebb hazai szervezet, a Transparency International Magyarország (TI) önként nem jelentkezne, de ha meghívást kapna, akkor igen. "De ha azt érezzük, hogy hülyének néznek bennünket, akkor otthagyjuk őket" - mondta lapunknak szeptember elején Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója.

A szervezet szerdai közleménye szerint "Magyarország jövője érdekében" bizonyos keretek között nyitottak a kormánnyal való együttműködésre, bár nehezményezik, hogy az eddig benyújtott törvényjavaslatokat nem véleményezhették.

A TI az együttműködés kereteit így képzeli:

  • Legyen nyilvános a Korrupcióellenes Munkacsoport ügyrendjének az elfogadása vagy legalább az érintetteknek legyen lehetőségük előzetes véleményalkotásra.
  • A munkacsoport üléseit előre meghatározott számú civil tag kezdeményezésére össze lehessen hívni.
  • A munkacsoportnak legyen lehetősége az Integráns Hatóság eljárásának a kezdeményezésére, illetve magyarázatot kérhessen egyedi ügyekben született döntésekről.
  • A nyilvánossághoz való fordulás és a - a munkacsoport működésével kapcsolatos aggályok vagy a korrupciós helyzet romlása miatt - a kilépéshez való jog.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.