Zárul a harapófogó Herszonban az oroszok körül

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 október 05., 13:13
comments 63

Nem kellett sokat várni keddi jóslatom beteljesülésére: az orosz megszállóknak valóban fel kellett adniuk Herszon megye északnyugati csücskét, ahol nagy számú erőiket átkarolás fenyegette azután, hogy az ukránok nyugati irányból, az Inhulec folyón átkelve, valamint kelet felől, a Dnyeper partján előretörve már két oldalról fenyegették csapataikat, melyek utánpótlási vonalait is elvágták. Pár órával a cikk megjelenése után érkeztek az első megerősített hírek arról, hogy a teljes frontszakaszon 30-40 kilométerrel vetették hátrébb az orosz csapatokat, amelyek így most már a Nova Kahovka-i gát és Herszon városa körül koncentrálódnak.

Ha az ukrán erők folytatni tudják előretörésüket a Dnyeper partján, a Nova Kahovka-i gát elérése után olyan kis területre lesznek képesek beszorítani a megszállókat, amit már csöves tüzérséggel is képesek volnának teljesen belőni.

A földrajzi adottságok miatt – az oroszok hátában a Dnyeper van, amelynek ezen a szakaszon mocsaras a partja, nem lehet egykönnyen átkelőket létesíteni rajta, a meglévő hidakat pedig az ukrán rakétatüzérség már júliusban belőtte, és azóta is folyamatosan tűz alatt tartja – itt nincs stratégiai mélység, nincs manőverezési szabadság. Nincs hova menekülni, és nincs honnan remélni felmentő erőket, sem utánpótlást. Lényegében csapdába kerültek az oroszok, a kérdés csak az, hogy lőszer, élelem, téli felszerelés nélkül az egyre hidegebb időben mennyi ideig lesz bennük elszántság tartani magukat, milyen hamar adják fel a harcot és adják meg magukat.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt