Dél-Korea vadászgépeket küldött a határra, miután észak-koreai gépek hadgyakorlatba kezdtek

külföld
2022 október 06., 13:06
comments 1
photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Legalább nyolc észak-koreai vadászgép és négy bombázó vett részt bombázási gyakorlatban Észak-Koreában, közvetlenül a félszigetet kettéválasztó demilitarizált zóna mentén. Bár Észak-Korea viszonylag gyakran tart ilyen-olyan katonai erődemonstrációt, ha éppen valamilyen ügyben javítani akarja nemzetközi pozícióit, de az ilyen manőver viszonylag ritka, és súlyos esetnek számít. Dél-Korea 30 vadászgépet küldött a két ország közti határra, mindkét oldalon emeltek a készültségen, felfegyverzett harci gépek keringtek a légtérben.

Az elmúlt hetekben Kim Dzsongun ismét növelni próbálja a feszültséget: ballisztikus rakétát lőtt át Japán fölött, aztán kisebb rakétákat indítottak a Japán-tenger felé, és szakértők úgy vélik, rövidesen újabb kísérleti atomrobbantásra is lehet számítani, öt évnyi szünet után.

Az észak-koreai rezsim részben a félszigethez közeledő USS Ronald Reagan nukleáris repülőgép-hordozó manőverére reagált, részben az ENSZ Biztonsági Tanácsának aktuális ülése az erődemonstráció címzettje. Kim Dzsongun szeretné elérni, hogy enyhítsék az országot sújtó szankciókat, illetve ismerjék el a jogát arra, hogy nukleáris fegyvereket birtokoljon. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.