Rendkívüli EU-csúcsot tartanak Prágában

külföld
2022 október 6., 5:50
comments 1

Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái az európai állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában – közölte szerdán a cseh kormányhivatal. A csúcstalálkozót azért Prágában tartják, mert ebben a félévben Csehország az Európai Unió soros elnöke.

A kétnapos európai csúcstalálkozó első napján, csütörtökön tartják az Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett Európai Politikai Közösség első ülését, amelyen több mint negyven állam-, illetve kormányfő vesz részt. A második napon, pénteken informális csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió 27 tagországának vezetői.

Az uniós országok vezetői mellett Prágába várják Liz Truss brit kormányfőt, RecepTayyip Erdogan török elnököt, a nyugat-balkáni államok és több posztszovjet - kaukázusi, illetve közép-ázsiai - országok vezetőit is.

Az Európai Politikai Közösség ülését Petr Fiala cseh miniszterelnök nyitja meg, majd négy, EU-n kívüli ország vezetői, köztük Liz Truss és Volodimir Zelenszkij is beszédet mondanak. Utóbbi videóüzenetet küld majd.

A politikusok csütörtökön kerekasztal-beszélgetések keretében két témakört vitatnak meg: az elsőn a béke és a biztonság kérdése, míg a másikon a gazdaság, az energia és a klímaproblémák lesznek napirenden. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt