Nem tudnak megegyezni az energiaválságra adott válaszlépésekről az EU vezetői

külföld
2022 október 07., 13:12
comments 3

Prágában rendkívüli EU-csúcsot tartanak, a pénteki tárgyaláson a politikusok között ismét felszínre kerültek a nézeteltérések a gázárak felső határát és a nemzeti mentőcsomagokat illetően.

A tagállamok többsége arra kérte Brüsszelt, hogy tegyen javaslatot a gázárak felső határának meghatározására, de a részleteket illetően nem értenek egyet. Egyes tagállamok átfogó, a gázkereskedelem egészére vonatkozó ársapkákat szeretnének, míg mások csak az energiaszektorra vonatkozó korlátozátozásokat részesítenék előnyben. Az ársapkákkal birkóznának meg az Oroszországból érkező gázszállítás csökkenésével és a magas árakkal.

photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy pénteken nem várható döntés, de reméli, hogy a következő, október végi találkozón már meg tudnak állapodni.

Paolo Gentiloni gazdasági biztos arra figyelmeztetett, hogy a nehéz gazdasági környezet közepette „a jelenlegi geopolitikai helyzetben nem engedhetjük meg magunknak a megosztottságot, a széttagoltságot.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU gáztárolói 90 százalékban megteltek. „A piacunk védve van. Itt az ideje, hogy megvitassuk, hogyan tudjuk korlátozni az energiaárak emelkedését és Putyin manipulációját” - mondta.

A vezetők Prágában arról is tárgyalnak majd, hogy Ukrajnának több pénzügyi és katonai támogatást nyújtsanak. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.