Nem tudnak megegyezni az energiaválságra adott válaszlépésekről az EU vezetői

külföld
október 7., 13:12
comments 3

Prágában rendkívüli EU-csúcsot tartanak, a pénteki tárgyaláson a politikusok között ismét felszínre kerültek a nézeteltérések a gázárak felső határát és a nemzeti mentőcsomagokat illetően.

A tagállamok többsége arra kérte Brüsszelt, hogy tegyen javaslatot a gázárak felső határának meghatározására, de a részleteket illetően nem értenek egyet. Egyes tagállamok átfogó, a gázkereskedelem egészére vonatkozó ársapkákat szeretnének, míg mások csak az energiaszektorra vonatkozó korlátozátozásokat részesítenék előnyben. Az ársapkákkal birkóznának meg az Oroszországból érkező gázszállítás csökkenésével és a magas árakkal.

photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy pénteken nem várható döntés, de reméli, hogy a következő, október végi találkozón már meg tudnak állapodni.

Paolo Gentiloni gazdasági biztos arra figyelmeztetett, hogy a nehéz gazdasági környezet közepette „a jelenlegi geopolitikai helyzetben nem engedhetjük meg magunknak a megosztottságot, a széttagoltságot.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU gáztárolói 90 százalékban megteltek. „A piacunk védve van. Itt az ideje, hogy megvitassuk, hogyan tudjuk korlátozni az energiaárak emelkedését és Putyin manipulációját” - mondta.

A vezetők Prágában arról is tárgyalnak majd, hogy Ukrajnának több pénzügyi és katonai támogatást nyújtsanak. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt