Míg Ukrajnában pusztítanak, az oroszok befolyása mindenhol csökken

külföld
2022 október 12., 10:23
comments 17

A két legbiztosabb jele annak, hogy megingott a nagyhatalmi státuszod:

  1. Miközben a befolyási övezeted egyik felén egyre jobban belegabalyodsz egy néhány naposra tervezett, de már hónapok óta tartó háborúba, a másik végén egyszerre két helyen kezdődnek harcok.
  2. Az általad dominált biztonsági szervezet egyik tagállama egyszerűen lemondja a „Megbonthatatlan Barátság” néven tervezett közös hadgyakorlatot.

Vlagyimir Putyin Oroszországával mindkettő megtörtént 2022 őszén. Miközben a februárban Ukrajna ellen indított orosz invázió egyik célja éppen a dicső szovjet birodalom régi fényének helyreállítása volt, Moszkva befolyása mára kisebb lett egykori birodalmában, mint Putyin két évtizedes uralma alatt bármikor.

Az ukrajnai háborúból az egykori Szovjetunió tagállamaiban is ugyanazt a tanulságot vonták le, mint a világon mindenhol: Putyin Oroszországa egyáltalán nem olyan erős, mint amilyennek korábban gondolták. Se katonailag, se gazdaságilag, se politikailag. Amikor egy nagyhatalomról ez kiderül, törvényszerű, hogy befolyási övezetében megkezdődjön a helyezkedés, a régi sérelmek törlesztése, az új szövetségek keresése – akár a gyengülő nagyhatalom ellenében is.

Kiégett teherautó a kirgiz-tádzsik határon 2022 szeptember 20-án
photo_camera Kiégett teherautó a kirgiz-tádzsik határon 2022 szeptember 20-án Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

2022 őszére az egykori szovjet erő annyira megkopott, hogy a gyakorlatilag orosz csatlóssá vált, területét és haderejét az Ukrajnát pusztító putyini hadigépezetnek átengedő Belaruszon kívül nem maradt olyan ex-szovjet tagállam, amely teljes mellszélességgel kiállna Moszkva mellett. De még Minszkből sem ismerték el a Kelet-Ukrajnából kiszakított Luhanszk és Donyeck megyék Oroszországhoz csatolását.

Háború itt, ott és amott

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.