„Lehet, hogy mi nem gondoljuk, hogy háborúban állunk Putyinnal, ő azt gondolja, hogy háborúban áll velünk”

POLITIKA
2022 október 15., 04:59
comments 22

Timothy Garton Ash az Oxfordi Egyetem történész professzora fél éven belül másodszor jár Budapesten, most a Szólásszabadság című könyvének magyar kiadása alkalmából, így fél év után ismét lehetőségünk volt beszélgetni a háború állásáról és annak európai politikai hatásairól.

A professzort az orosz-ukrán háború alakulásáról kérdeztük, és arról, merre tolja az európai integrációt ez a háború. Szóba került az is, mit érhet el Orbán a szankciók elleni kiállásával, mekkora lehet a háború támogatottsága az orosz társadalomban, és hogy Európa már háborúban áll-e Oroszországgal.

Timothy Garton Ash a modern közép-kelet-európai történelem nagy szakértője, aki rendszeresen publikál a Guardian és más lapok hasábjain, többek között a magyar politikáról is. Tudását még Orbán Viktor is elismerte, amikor a Szamizdatnak nevezett propagandairatának egyik számában vitába szállt a professzorral. Szólásszabadság című könyve 2017-ben jelent meg angolul.

Majdnem napra pontosan fél éve beszélgettünk utoljára, akkor, április elején a háború még nem tartott két hónapja sem, Magyarországon éppen túl voltunk a választásokon. Nagyon sok minden változott azóta. Hogy látja, merre tart most a háború Ukrajnában?

Ki gondolta volna, hogy az 1945 óta legnagyobb háború Európában még mindig dúl majd, ennyi hónap és ennyi áldozat után. És nincsenek arra utaló jelek, hogy egyhamar véget érne. Én már meg vagyok győződve róla, hogy Ukrajna katonai szempontból képes megvédeni magát, és talán még több területet vissza tud foglalni. A legnagyobb félelmem a gazdasági összeomlás. Az ukrán gazdaság rettenetes állapotban van, Putyin most már a civil infrastruktúrát, az energiaellátást és termelést vette célba. 13 millió ember vagy elhagyta az országot, vagy az országon belül volt kénytelen elhagyni az otthonát. És havonta 5 milliárd dollárra lenne szükség, hogy ne omoljon össze a költségvetés, ezt az összeget pedig nem kapja meg, az EU-tól semmiképp.

A legnagyobb félelmem az, hogy miközben katonai szempontból Ukrajna meg tudná nyerni a háborút, gazdasági szempontból elveszíti, és rettenetes állapotba kerül.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.