Elon Musk: Pokolba vele, fizetjük tovább a Starlinket az ukránoknak

külföld
2022 október 16., 12:16

Egy nap kellett hozzá, hogy Elon Musk meggondolja magát, meddig hajlandó ingyen műholdas internetet szolgáltatni az orosz bombák által szétszaggatott Ukrajnának. A világ leggazdagabb embere pénteken nagy port kavart a kijelentésével, hogy ha a Pentagon nem száll be havi tízmillió dollárral a Starlink szolgáltatásának finanszírozásába, akkor a cége, a SpaceX leállítja azt. Musk arról beszélt, hogy eddig 80 millió dollárba került az űrcégnek, hogy internetet biztosítson Ukrajnának, az év végére pedig jóval 100 millió dollár fölött lesz a költség. Szombaton aztán azt írta ki a Twitterre, hogy

„a pokolba is... bár a Starlink továbbra is veszteséget termel, miközben más cégek több milliárd dollárt kapnak az adófizetők pénzéből, tovább segítjük Ukrajnát ingyen”.

link Forrás

Hogy mi történt a két bejelentés között, mitől gondolta meg magát Musk – a becsült vagyonának nem egészen 4 százalékát teszi ki a Starlink eddigi 80 millió dolláros költsége –, az nem derült ki.

A Starlink több mint 3000 műhold segítségével képes vezeték nélkül is internetet biztosítani, ami Ukrajnának létfontosságú, az orosz bombázások ugyanis megrongálták a vezetékes kommunikációs infrastruktúrát. A SpaceX 2500 földi terminált biztosított az ukránoknak a háború elején a rendszer működéséhez, azóta a Starlink létfontosságú kommunikációs csatonrát biztosít az ukrán hadseregnek.

photo_camera Elon Musk Illusztráció: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild via AFP

Elon Musk az elmúlt időben többször is szükségét érezte, hogy megszólaljon az orosz-ukrán háború ügyében, kivívva az ukránok ellenszenvét. Október elején a Twitteren publikálta a tervét, hogy hogyan lehetne békét kötni. Ennek része volt, hogy a Krím orosz terület marad, a szeptemberben álnépszavazásokkal annektált megyékben pedig megismételnék a népszavazást, de ENSZ-felügyelettel. Pár órával később szavazást indított, szintén a Twitteren, hogy az oroszok által annektált Krím és Donbasz lakói Oroszországhoz vagy Ukrajnához akarnak tartozni. A szavazáson az nyert, hogy 57 százalék Oroszországhoz tartozna.

link Forrás

Erre elég hevesen reagált az ukrán kormány, egy ukrán diplomata például egyszerűen azt javasolta a SpaceX és a Tesla tulajának, hogy húzzon a picsába. Később megjelentek olyan hírek, hogy Musk azt mondta embereknek, beszélt Vlagyimir Putyinnal, mielőtt posztolta a javaslatát. Ezt utóbb tagadta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.