Irodalmi klasszikusokat féltenek az új orosz homofóbtörvénytől

külföld
2022 október 17., 08:23
comments 6

Levelet írt az Orosz Könyvszövetség elnöke a törvényhozás alelnökének, aggódva, hogy az új, „LMBT-propagandáról” szóló törvény orosz irodalmi klasszikusokat is érinteni fog.

A kiadók aggódnak, hogy áldozatul eshet Dosztojevszkij Ördögök című regénye, amiben olvasható egy gyerekmolesztálásról szóló jelenet, vagy Osztrovszkij Vihara, amit „öngyilkos propagandának” is tekinthetnének. Szintén felmerült, hogy Bulgakov Morfium című regénye beleeshet a „kábítószer-propaganda” kategóriájába.

photo_camera Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Fotó: Wikipedia

A törvényhozás alelnöke azt nyilatkozta, még nem olvasta a neki címzett levelet, de biztos benne, hogy irodalmi klasszikusokat nem érint a szabályozás, mivel kifejezetten „propagandáról” van szó, ami szerinte „a nem hagyományos szexuális attitűdök” szándékos formálását jelenti, idézi a Meduza.

Az elfogadás előtt álló törvény betiltaná a „családi értékek tagadását”, szigorítva a már létező LMBT-ellenes szabályokat.

Magyarországon tavaly fogadtak el olyan törvényt, ami összemossa a pedofíliát a homoszexualitással. Ez sok tekintetben orosz mintájúnak tekinthető, bár számos pontján szigorúbb az eredetinél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt