Évek óta Oroszország szószólójaként működik az MCC vendégoktatója, akit kémgyanúval vettek őrizetbe a hónap elején

POLITIKA
2022 október 18., 16:46
comments 7

Október elején a brit rendőrség terrorizmusellenes egysége a londoni Gatwick repülőtéren őrizetbe vette és kihallgatta John Laughlandet, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatóját, amint éppen visszaérkezett Magyarországról.

Azzal gyanúsíthatták, hogy az oroszoknak kémkedett. Erről a holland szélsőjobboldali és oroszbarát párt, a Fórum a Demokráciáért (FvD) elnöke, Thierry Baudet számolt be, akivel közeli kapcsolatban áll, hiszen Laughland a párt nemzetközi igazgatójaként működik. Korábban a pártelnökkel kapcsolatban is felmerült, hogy a Kreml közeléből fizetik.

John Laughland az orosz állam által működtetett Russia Today csatornának nyilatkozik szeptemberben Budapestről
photo_camera John Laughland az orosz állam által működtetett Russia Today csatornának nyilatkozik szeptemberben Budapestről

Laughland beszámolója szerint a rendőrök többek között arról kérdezték, milyen munkát végzett az orosz hátterű Demokrácia és Együttműködés Intézeténél Párizsban. Bár az MCC honlapján írt bemutató szövegben szemérmesen csak annyit írtak, hogy John Laughland „tíz éven át egy orosz történész által alapított párizsi agytröszt igazgatója volt”, nem egy egyszerű kutatóközpontról volt szó.

Laughland 2018-ig volt kutatási a párizsi intézetnél, amit az orosz állami duma korábbi képviselője, Natalja Narocsnyickaja alapított, hogy a barátság hídját képezze Franciaország és Oroszország között. Ennek ellenére Narocsnyickaja megszólalásaiban rendre ellenséges volt a Nyugattal szemben, gyakran beszélt arról, hogy az szerinte le akarja igázni Oroszországot, rá akarja kényszeríteni a szabályait, de még a feldarabolást sem zárta ki. Ezzel szemben az orosz modellt alternatívaként ajánlotta. 2017-ben a New York Times megemlítette az olyan orosz proxyk között, amik beavatkozhatnak a francia elnökválasztásba.

Azt nem lehetett tudni, hogy pontosan ki finanszírozza az orosz álláspontot ismételgető intézetet. Erről korábban Laughland az Rferl-nek azt mondta, hogy a pénz a moszkvai Történelmi Perspektíva Alapítványtól (Фонд исторической перспективы) érkezett, amit szintén Natalja Narocsnyickaja alapított, és honlapján egyetlen partnereként az orosz külügy havilapját tünteti fel. Csak annyi derült ki, hogy meg nem nevezett orosz magáncégek pénzelik.

A Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs az oldalán megjegyezte, hogy az állami vagyonból felpumpált MCC vendégoktatójaként Laughland 10 ezer euró/hó ösztöndíjat kaphat 2022 szeptembere és 2023 februárja között. A 444 kérdésére az MCC azt írta, hogy Laughland tavaly márciusban jelentkezett a vendégoktatói ösztöndíjprogramjukra, amibe „a szakmai-tudományos tevékenysége értékelése alapján” vették fel. „A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény, a tudományos teljesítményen és oktatói tevékenységen túlmutató átvilágítást nem végez. Laughland jelentkezése során semmilyen, az integritását érintő jelzés nem érkezett sem hazai, sem külföldi hatóságoktól. Vele szemben semmilyen hivatalos vád nem fogalmazódott meg, jelenlegi legjobb tudásunk szerint semmilyen jogi eljárás nincs ellene folyamatban” - írta az intézmény, aminek a kuratóriumát jelenleg is a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs vezeti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.