A MOL és a Richter hatalmas részvénycsomagjával tömi ki a kormány a Mathias Corvinus Collegiumot

oktatás
2020 április 10., 18:09

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön terjesztette az országgyűlés elé azt a törvényjavaslatot, amivel a kormány az állam nevében csatlakozik a  Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítványhoz, és ezzel egyidőben nagyon komoly vagyonelemeket ad át.

Az MCC a honlapján saját magát tehetséggondozó intézményként határozza meg, aminek alapítója és kurátora az a Tombor András, aki leginkább Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, de a Mészáros Lőrinccel közös cége, az Atmedia értékesítheti a közmédia, a TV2 és az ATV reklámidejét is. Pár éve a kormánynak bedolgozó Századvég az MCC-vel közösen alapította meg a Migrációkutató Intézetet.

.Tombor András, a Mathias Corvinus Collegium elnöke beszédet mond a kollégium diplomaosztó ünnepségén
photo_camera .Tombor András, a Mathias Corvinus Collegium elnöke beszédet mond a kollégium diplomaosztó ünnepségén. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A kormány most a csatlakozásért cserébe ingyen az MCC alapítványának adja:

  • a MOL 10 százalékos részvénycsomagját (81 942 946 darab „A” sorozatú részvény),
  • a Richter Gedeon 10 százalékos részvénycsomagját (18 637 486 darab „C” sorozatú részvény),
  • valamint a Budapest I. kerület, Szent Sebestyén köz 1., Budapest I. kerület, Somlói út 49-53., Budapest I. kerület, Alsóhegy utca 10-16. szám alatti állami tulajdonban álló ingatlant.

A kormány a Corvinus Egyetem átalakításának mintájára a Tihanyi Alapítványt is közérdekű vagyonkezelő alapítványként veszi nyilvántartásba. Egyébként akkor az egyetem szintén a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettjét kapta alapító vagyonként. 

Az MCC alapítványa a MOL és Richter részvényeivel a zsebében az azokhoz kapcsolódó 2019. év után járó osztalékra is jogosult. De a javaslat kimondja, hogy ha „az osztalék fizetése szempontjából figyelembe veendő napon még nem történik meg a részvények tulajdonjogának átruházása vagy az Alapítvány a részvények kibocsátójának alapszabálya alapján részvényesi jogait a részvények kibocsátójával szemben még nem gyakorolhatja”, akkor tulajdoni hányadra jutó osztaléknak megfelelő összeget az állam a részvények tulajdonjogának átruházását követő harminc napon belül megfizeti az alapítványnak.

És bizonyos feltételek mellett ezeket a részvényeket el is adhatja az alapítvány. Ha az MCC el akarná adni a részvényeket, akkor először az államnak kell ajánlatot tennie. De ha a kormány a nyilatkozat közlésétől számított 90 napon belül jelzi, hogy nem akar élni a vételi jogával, vagy ha  90 napon belül nem nyilatkozik, akkor az állam vételi joga megszűnik. 

A törvényjavaslat ezekkel együtt az MCC-nek adott ingatlanon megvalósuló tehetséggondozási központ kivitelezési munkálataival kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és a beruházást kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítja.

Egy hozzánk eljutott belső levélben Tombor András a javaslatot így értékelte:

Eljött az idő, hogy az MCC jelentős lépést téve előre olyan kiemelt nemzeti intézménnyé váljon, alapítványi kereteit megtartva, mint a Tudományos Akadémia, a Nemzeti Múzeum vagy a Nemzeti Színház. ”