Lebontják és újjáépítik azt a stadiont Indonéziában, ahol egy meccs után több mint 130 embert tapostak agyon

foci
2022 október 18., 13:38
comments 2

Lebontják azt a stadiont az indonéziai Malangban, amelyben október 1-jén, a meccs után kialakult pánikban több mint 130 embert taposott halálra a tömeg, több százan pedig megsérültek. A döntést Joko Widodo elnök jelentette be azután, hogy találkozott Gianni Infantinóval, a FIFA elnökével. Az indonéz elnök azt is megígérte, hogy a régi helyébe egy új, a FIFA előírásainak megfelelő stadiont építenek majd.

Arról, hogy hogyan lett ez vendégszurkolók nélkül a történelem egyik legvéresebb meccse, Tóth-Szenesi Attila írt. Az ügyben azóta hat embert, köztük rendőröket és a meccs szervezőit vonták büntető eljárás alá.

A stadion a tragédia után.
photo_camera A stadion a tragédia után. Fotó: DASRIL ROSZANDI/Anadolu Agency via AFP

Widodo arról is beszámolt, hogy jelentős változtatásokat hajtanak végre abban, ahogy az országban a futballt menedzselik. „Megállapodtunk, hogy alaposan átalakítjuk az indonéz futballt. A felkészülés minden aspektusának a FIFA szabályain kell alapulnia” - mondta. Indonézia és a FIFA arról is megegyezett, hogy felállítanak egy közös munkacsoportot, és együtt fognak dolgozni azon, hogy minden stadion megfeleljen a biztonsági követelményeknek, illetve azon, hogy a jövőre esedékes U20-as világbajnokságon is minden rendben menjen.

Infantino elmondta, hogy a FIFÁ-nak a nézők és a játékosok biztonsága az elsődleges a délkelet-ázsiai országban: „Ez egy futballország, ahol a foci több mint 100 millió ember szenvedélye. Tartozunk nekik azzal, hogy ha megnéznek egy meccset, biztonságban legyenek.” (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.