Döntött a kormány: nem kell jövőre reklámadót fizetni

gazdaság
2022 október 19., 14:35
comments 3

Szakmai konzultációt követően a kormány úgy döntött, jövőre sem kell reklámadót fizetni – derül ki a benyújtott új adócsomagból.

Ez pontosan így néz ki leírva:

A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei által jelzett kezdeményezésre tekintettel a javaslat további egy évvel meghosszabbítja a hatályos szabályozás alkalmazásának határidejét, így az adó
mértéke 2023. december 31-ig az adóalap 0%-a.

Az MRSZ kedden közölte, hogy a reklám- és médiaipar képviseletében levelet küldött Orbán Viktornak, melyben azzal a kéréssel fordult Magyarország kormányához, hogy a kabinet hosszabbítsa meg a reklámadó 2023. január 1-jéig tartó felfüggesztését a kialakult gazdasági válságra való tekintettel. Az MRSZ elnöke, Gulyás János több megbeszélést is folytatott a miniszterelnök kabinetfőnökével, Rogán Antallal, és azt a választ kapta, hogy a kabinet „megfontolja” a javaslatot.

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444

Az MRSZ azzal érvel: bár érti, hogy a magyar költségvetés és gazdaság nehéz helyzetben van, de „a szakma egyhangú véleménye szerint a reklámadó visszavezetése éppen a kívánatos gazdasági stabilizáció és növekedés ellen hat”.

Az MRSZ érvélésének háttere, hogy tanulmányok igazolták: a reklám a gazdaság egyik katalizátora, hozzájárul a gazdasági összteljesítmény növeléséhez a fogyasztásösztönzés, a szolgáltatási- és árversenyre gyakorolt pozitív hatások, valamint a jelentős saját iparági foglalkoztatás révén is. Nem mellesleg a piaci logikára épülő reklám a piaci alapokon működő sajtó egyik fontos finanszírozási formája is.

A kormány májusban jelentette be, hogy több mint 800 milliárd forintot szednének be különböző különadókból, például a reklámadóból 15 milliárd forintot reméltek 2023-ban, ami utána fokozatosan növekedhetett volna.

Disclaimer: a 444.hu kiadója is tagja a Magyar Reklámszövetségnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.