Szándékos provokáció a turulügy Kárpátalja kormányzója szerint

külföld
2022 október 19., 12:59
comments 14

„Kárpátalján stabil kell legyen a helyzet. És most nincs itt az ideje, hogy vitatott kérdésekbe bonyolódjunk” – mondta Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója Ungváron újságíróknak.

Munkácson a városi tanács döntött úgy a múlt héten, hogy a várban álló, a magyar hagyományokhoz köthető turulszobrot elszállíttatnák, és helyére az ukrán nemzeti címerre utaló háromágú szigonyt állítanának. Az ügy kapóra jött a magyar politikában is, ahol a kormánypártok nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a harcoló felek között egyenlőséget sugalljanak. Szijjártó Péter nem is volt rest bekéretni az ukrán ügyvivőt, Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pedig mélységesen megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a döntést, amely ellen egyébként az összes kárpátaljai magyar szervezet tiltakozott.

A turul helyén szigony lesz.
photo_camera A turul helyén szigony lesz Fotó: Youtube / Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület

Kárpátalja kormányzója most azt mondta, nem ez az első provokáció „a kárpátaljai helyzet destabilizálására”. „Pont most van itt az ideje felvetni az olyan vitatott kérdéseket, mint a turul?” – tette fel a kérdést.

„Aki nagyon meg van győződve arról, hogy a nemzeti jelképekért akar harcolni, az a fronton is megteheti! Ha én mint egykori különleges szolgálati munkatárs azt a feladatot kapnám, hogy destabilizáljam a régiót, mindenekelőtt nemzetiségi ügyekkel kezdeném! A turulmadár lebontásának ügyével a különleges szolgálatoknak kell foglalkoznia!” – mondta.

A munkácsi helyi politikát évtizedek óta az úgynevezett Baloha klán irányítja. Ennek „feje”, az üzletemberként is jól ismert Viktor Baloha korábban miniszteri pozíciókig vitte, míg a munkácsi polgármesteri székben most a fia, Andrij Baloha ül.

(via Kárpátalja)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.