Ungváry Krisztián: Egy magyar szempontból szégyenletes történelmi párhuzamról

Lezárt tartalom a Kör tagjainak vélemény
2022 október 19., 04:06
comments 39

Az ukrajnai orosz agresszió kapcsán a magyar kormány álláspontja kezdettől fogva változatlan. Bár eddig minden uniós segítséget megszavaztak, azonban elzárkóztak attól, hogy Ukrajnának katonai segítséget nyújtsanak, sőt, a más országok által nyújtott segítségadást is kritizálják mint olyan intézkedést, amely csak a konfliktust súlyosbítja. A magyar miniszterelnök többször is kifejtette, hogy a konfliktusnak véget kell vetni és békét kell kötni.

Magát a békekötést pedig - ahogyan azt Orbán Viktor nyíltan meg is mondta – Oroszországnak valójában nem is Ukrajnával, hanem az USA-val kellene megkötnie, sőt mi több, Ukrajna bevonása nélkül: „mindegy hogy az ukránok erről mit gondolnak” – mondta szó szerint erről Orbán Viktor.

Tekintsünk el egy percre attól, hogy több mint sajátos a magyar miniszterelnök kommunikációjában, hogy magát Ukrajnát mint politikai entitást másodrendűnek, sőt irrelevánsnak tekinti egy feltételezett békekötés folyamatában. Sokkal érdekesebb ennél az a történelmi párhuzam, ami a magyar békepropaganda kapcsán adódik.

A XX. században ugyanis már volt olyan helyzet, amikor egy ország durva agressziót követett el szomszédaival szemben, azonban egy akkor még magát függetlennek beállító hatalom az agresszió elítélése helyett a béke fontosságáról beszélt a nyilvánosság előtt. Belső fórumain pedig – hasonlóan a mai magyar propagandához – mást nevezett meg fő felelősnek ahhoz képest, mint akit nagy nyilvánosság előtt úgy-ahogy egyáltalán elmarasztalni hajlandó volt.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt