Vizsgálja a GVH az ATV Heti Naplójának nyereményjátékát

Média
2022 október 21., 07:40
comments 7

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított az ATV-vel szemben, amiért„a Heti Napló Sváby Andrással című műsora alatt vélhetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a fogyasztókkal szemben”. A műsorhoz kapcsolódó játék során a nézők SMS-ben és Facebookon tudnak szavazni az adásban feltett kérdésről, a csatorna pedig nyereményeket sorsol ki a szavazók között. A GVH közleményében azt írják, hogy a sorsolás „gyaníthatóan már a műsoridő lejárta előtt megtörténik, így az ezt követően szavazók már nem vesznek részt a játékban”. Erről azonban a nézők „nem kapnak semmilyen tájékoztatást, így a játék elhallgatott lezárását követően is a nyeremények reményében küldik SMS-eiket”, amivel az ATV „vélhetően megtéveszti a szavazatokat küldő fogyasztókat”.

A közlemény szerint az eljárás lefolytatására három hónap van, ez indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

10:40 - Frissítés:

Az ATV közleményt küldött ki, amelyben azt írják, hogy „a Heti Napló Sváby Andrással című műsor nyereménysorsolásával kapcsolatban egy nézői panasz miatt indított először eljárást a GVH, mivel egy adminisztratív hiba folytán egy másik ajándék lett volna kiküldve a műsorban feltett kérdésre szavazó nyertesnek. Az ajándék kiküldését megelőzően a televízió ezt észlelte és azt a megoldást választotta, hogy mindazt, amit tévesen kapott volna, és azt is, amit kapnia kellett volna, átadta nyertesnek”.

Azt írják, „más jellegű működési hibáról” nincs tudomásuk, „csak ez az egy panasz érkezett, ami rendezésre is került”. Szerintük a GVH tájékoztatásában „tévesen szerepel, hogy a beérkező közönségszavazások kisorsolásáról a műsorvezető ne adna tájékoztatást a nézőknek”, mert „a nyereményjáték szabályait az ATV a saját honlapján közzétette, a szavazás, a sorsolás és a nyeremények kiosztása ezen szabályoknak megfelelően történik”.

A csatorna közleménye szerint „a műsorvezető rendszeresen a műsor harmadik részében bemondja, hogy a sorsolás lezárásra kerül, szavazni még lehet a műsor befejezéséig, de a bejelentését követően beérkező szavazatok a sorsoláson nem vesznek részt”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.