A pécsi bölcsészkar dékánja szerint álszent dolog a „keresztény értékekre” hivatkozva számon kérni egy öntudatos tinédzser szabadszájúságát

oktatás
2022 október 24., 18:20

„Mi történik itt? Nem tudunk különbséget tenni műfajok és beszédmódok között? Nem vagyunk hajlandók elismerni a valódi nehézségeket, és ezért álproblémákat gyártunk? Elfelejtettük, hogy olyan apologéták, mint Pázmány Péter vagy Szent Jeromos milyen stílusban, milyen szavakkal, milyen nyíltsággal, a trágárság miféle eszközeivel védte vélt vagy valós igazát?”

- így reagált Facebookon Heidl György filozófiatörténész, egyben a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja arra, hogy a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium igazgatója elhatárolódott diákjuk, Pankotai Lili felszólalásától, amit a vasárnapi tüntetésen mondott el. A diák mellett kiállt már a tüntetést szervező ADOM Diákmozgalom, a noÁr mozgalom, és az Amnesty International is.

Az iskolaigazgató ugyanis arra hivatkozott, hogy a diák beszéde a „keresztény értékekkel össze nem egyeztethető” tartalmú volt, de Heidl szerint akkor felmerül a kérdés: „Hol van a pedagógusok mellett kifinomultan, elfogadható »narratívával« kifejtett katolikus (vagy más) egyházi állásfoglalás? Hol marad a katolikus egyház társadalmi tanításának képviselete?”

A dékán „hihetetlenül álszent és képmutató” dolognak tartja a „keresztény értékekre” hivatkozva számon kérni egy „öntudatos, igazságérzettől fűtött tinédzseren a szabadszájúságot”, miközben a szólás szabadságát nemigen kérik számon ugyanezen értékek hivatalos képviselőin. Végül hozzátette, a Pankotai Lilihez hasonló, gondolkodni akaró diákokat mindig szívesen látják az egyetemen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.