Az ADOM és a noÁr mozgalom is kiáll a diáklány mellett, akitől a tüntetésen mondott slamje miatt elhatárolódott az iskolája

oktatás
2022 október 24., 14:24
comments 28

Az október 23-i, az oktatás helyzete ellen tiltakozó tüntetést szervező ADOM Diákmozgalom és a hasonló témában több tüntetést és akciót szervező noÁr mozgalom is támogatásáról biztosította Pankotai Lilit. Ő az a végzős pécsi diáklány, aki egy dühös slamet mondott el a tüntetésen, melyben több káromkodás is elhangzott. Ezért hétfőn iskolája, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma igazgatója bejelentette, hogy elhatárolódnak diákjuk felszólalásától - bár Pankotai nem említette a tüntetésen, hova jár -, mivel annak tartalma „a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető”.

Az ADOM azt írta:

„Kiállunk Pakolai Lili mellett!

Ezt teszi a tizenévesekkel a folyamatos társadalmi feszültség generálása, ha semmibe veszik, amit mond. Mert ha nem hallgatják meg, ha csírájában elfojtják a vitát, akkor az ember egyre kétségbeesettebb vagy egyre dühösebb lesz.

Az utóbbi történt, ami azt jelenti, hogy egy jogosan dühös diák bátran kiáll a saját véleménye mellett, aminek tartalmával egyetértve mi is kiállunk mellette” - írta a szervezet Facebookon.

photo_camera Pankotai Lili Fotó: ADOM Diákmozgalom / Facebook

A noÁr mozgalom alapítója, Molnár Áron pedig egy nyílt levelet tett közzé, melyet Nyisztor Zsoltnak, a gimnázium igazgatójának címzett:

„Ez a slam bizonyítja a jövő generációjának bátorságát, tántoríthatatlanságát és dühét. Nem, nem a káromkodások miatt. A káromkodás az eszköz, amivel aláhúzzuk a mondandónkat. (Bayer Zsolt írásai és megnyilvánulásai után hadd ne kelljen több szót ejtenem a káromkodásokról) Itt a tartalom a fontos. Egy generáció megállíthatatlanul küzd az oktatás, a pedagógusok és a saját jövőjükért. Lili élt a szabad véleménynyilvánítás jogával. Pont. Ha ezért retorzió éri, akkor számoljon velünk. Mert nem fogjuk némán nézni.”

A levélben aztán azt is megkérdezi Molnár Áron, hogy Nyisztor mégis mitől határolódik el most nyilvánosan, ha korábban Szájer József vagy Borkai Zsolt ügyétől nem érezte szükségét ennek, és vajon arányos-e egymással a diák beszéde és az iskola reakciója.

Egyébként az iskola tanárai is kiálltak három hete a magyar közoktatásért, és nyilatkozatban utasították el a megfélemlítés minden eszközét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt