Az elkeseredett tömeg, ami kiszorította Orbán Viktort az utcáról

oktatás
2022 október 23., 19:16

„Ez a kormány nem tudja működtetni se az oktatást, se az egészségügyet. Mi éltessen minket, ha nem a remény, hogy egyszer vége lesz ennek?” - kérdezte egy férfi nem sokkal négy óra után a Kálvin téren, ahol az október 23-i oktatási tüntetésre gyülekeztek.

Ott állt az oldalán nyugdíjhoz közelítő, pedagógus felesége, aki elmondása szerint egész életében csak azért tudott szívből tanítani, mert a családban „erős volt a kassza”. A szolidaritás vitte utcára vasárnap, mert tudja, hogy ha egy háztartásban „neadjisten mindketten tanárok”, képtelenség normálisan megélni.

photo_camera Gyülekezés a Kálvin téren: kiállás Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik kirúgott pedagógusa mellett Fotó: Kristóf Balázs/444

Hónapok óta egymást érik az élőláncok, sztrájkok, polgári engedetlenségek, tüntetések az országban. Kitartóan ismételgetik tanárok, szülők és diákok, hogy romokban hever az oktatás, sorolják a pedagógushiányból, a központosított rendszerből, a túlterheltségből, az elavult tananyagból fakadó problémákat. Az elmúlt 12 évben talán nem is volt olyan ügy, ami ilyen tartósan ekkora tömeget mozgatott volna meg.

De mi fűti őket?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.