Tiltakozó gyógypedagógusok: Olyan kevesen vagyunk, hogy képtelenség megfelelni a szakmai elvárásoknak

oktatás
2022 október 20., 10:02
comments 2
  • Tanárokról, diákokról sokat beszélünk, gyógypedagógusokról, logopédusokról, fejlesztőpedagógusokról kevesebbet.
  • Pedig ők is küzdenek az alacsony fizetéssel és az oktatási rendszer borzalmaival.
  • Kevésbé hangosak, de köztük is vannak, akik polgári engedetlenséggel, sztrájkkal tiltakoznak az elmúlt hetekben.
  • Az érdi pedagógiai szakszolgálat tiltakozó munkatársai elmondták, mi minden keseríti meg a mindennapjaikat.

Megdöbbentek az érdi pedagógiai szakszolgálat munkatársai, amikor szeptember végén kirúgással fenyegette meg őket a tankerület. Úgy számolták, majdnem annyiba kerültek az elsőbbségivel feladott levelek, amennyit óránként keresnek nettóban.

„Örömmel vennénk, ha a tankerületek vezetői a pedagógusok és a gyermekek tényleges érdekeit tartanák szem előtt, és támogatnák a törekvéseinket” – írták nyílt válaszlevelükben.

Ugyanaz volt a bűnük, mint rengeteg tanárnak az elmúlt hetekben: polgári engedetlenségben vettek részt, tiltakozva az alacsony fizetések, az oktatás siralmas állapota és a sztrájkjogok csorbítása ellen.

Utóbbi különösen rosszul érinti őket, mivel részben speciális szükségletű gyerekekkel dolgoznak, akiknek a februárban elfogadott rendelet értelmében minden foglalkozást és fejlesztést biztosítani kell, még sztrájk idején is. A kormány az elképzelhető maximumot jelölte meg „elégséges szolgáltatásként”, magyarán, csak úgy sztrájkolhatnak, hogy közben minden munkát elvégeznek. Emiatt múlt héten 44 gyógypedagógus tiltakozott Budapesten és környékén.

photo_camera Az érdi pedagógiai szakszolgálat polgári engedetlenségben részt vevő munkatársai 2022. szeptember 26-án

A tankerület felrótta nekik, hogy engedetlenségükkel korlátozzák a gyerekek fejlesztéshez való jogát, amire válaszukban azt írták, sokkal jobban árt a gyerekeknek, hogy

  • az alacsony fizetések miatt évek óta túl kevés a szakember,
  • hiányoznak a megfelelő terápiás eszközök,
  • nem megfelelőek a munkakörülmények (veszélyes épület, leomló mennyezet, működésképtelen kazán, javítások hiánya),
  • túl sok adminisztratív teher hárul rájuk.

„Mindig van értelme küzdeni. Különben kibírni se lehet” – mondta a tiltakozó gyógypedagógusok, pszichológusok és fejlesztők egyike, amikor október elején hosszabban beszélgettünk a problémáikról. Azt az egy órát tudták erre szánni, amikor éppen sztrájkoltak.

„Az a mottónk, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de ha elegen ráülnek a drótra, végül leszakad.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.