Visszaállította az országgyűlés a régi vagyonnyilatkozati rendszert

POLITIKA
2022 október 24., 15:13
comments 2

Megszavazta az Országgyűlés fideszes többsége azt a Varga Judit által szeptember 27-én benyújtott törvényjavaslatot, amivel némi módosítással ugyan, de gyakorlatilag visszaállítják a korábban is ismert, az európai uniós tisztségviselőkénél jóval részletesebb vagyonnyilatkozati modellt - írja a hvg.hu. A visszaállítás/módosítás az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével függ össze: ez is feltétel volt az EU részéről, hogy az Európai Bizottság visszavonja javaslatát 7,5 milliárd euró, Magyarországnak járó uniós támogatás megvonásáról.

photo_camera Fotó: Németh Dániel

Az újnak szánt vagyonnyilatkozati rendszert nyáron vitte át a parlamenten a fideszes többség, és ebben az Országgyűlés tagjainak már nem kellett volna beszámolniuk ingatlanaikról és más vagyontárgyaikról. Elég lett volna feltüntetniük gazdasági és egyéb érdekeltségeiket, illetve hogy milyen sávba esik az onnan szerzett jövedelmük. Családtagjaik vagyonnyilatkozatait sem kellett volna többé leadniuk, bár ezek eddig sem voltak nyilvánosak. Érdekesség, de a jelentős lazítást Európa-párti érvekkel mentegették a fideszes képviselők.

A mai ülésnapon a veszélyhelyzettel összefüggő törvényjavaslatok is napirenden vannak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.